Глутенът е протеин, който се намира най-вече в пшеницата, ръжта

...
Глутенът е протеин, който се намира най-вече в пшеницата, ръжта
Коментари Харесай

5 признака, че трябва да спрете глутена

Глутенът е протеин, който се намира най-много в пшеницата, ръжта и ечемика. Той е безвреден за множеството хора, само че при някои, които имат нетърпимост или алергия към него, той може да провокира съществени разстройства в здравословното положение. При някои хора непоносимостта може да се показва в не толкоз огромни и очевидни признаци и признаци, което може да не ги накара да свържат неразположенията си с глутена. При други признаците се демонстрират мигновено след консумация на глутен и могат да са в много съществени измерения, написа уеб сайтът Az-jenata.bg.

Кожен признак, който може да подсказва за нетърпимост към глутен

При страдащи от цьолиакия или автоимунно заболяване, обвързвано с тотална нетърпимост към глутена, положенията могат да са даже животозастрашаващи. Избягването на глутена за тези хора е наложително.

Но в случай че страдате от скрита сензитивност към глутена, това също може да ви накара да ограничите потреблението му или да я изключите изцяло.

Кои са признаците, които може да са показателни, че е по-добре да спрете да консумирате глутен?

Подуване, газове, коремен дискомфорт

Подуването на корема може да се случи след консумация на доста и разнообразни храни. Понякога е мъчно да установите от коя храна тъкмо страдате, защото в порциите си нормално съчетаваме голям брой храни. За задачата е добре да консумирате колкото се може по-опростени ястия с по-малко съставки. Така ще съумеете по-лесно да забележите кои храни ви предизвикват отичане и неразположения.

Изхожданията ви може да се подобрят

Ако сте имали диарии, които не сте могли да си обясните или сте ходели прекомерно постоянно по огромна потребност по няколко пъти дневно, имали сте меки и деформирани изпражнения, това може да се дължи на глутенова сензитивност или нетърпимост. Ако ограничите или изключите глутена от храненето за известно време и изпражненията ви се подобрят, вероятността глутенът да е бил в основата на този проблем е огромна.

Теглото ви може да се промени

Ако сте премахнали глутена и глутеновите тестени произведения, с цел да отслабнете, може би би трябвало да преосмислите тактиката си. Няма никакви доказателства, че тестените произведения и глутенът са основните виновници за наднорменото тегло, съгласно учени от клиника Кливланд. Тестените храни могат индиректно да повлияят тежестта, само че всичко зависи от това какъв брой от тях консумирате и в какъв тип. Има голям брой други калорични и съдържащи нездравословни добавени и рафинирани захари храни, които имат надалеч по-сериозно отрицателно въздействие върху тежестта от тестените произведения, изключително пълнозърнестите.

Повече сила и по-добър сън

Ако глутенът не ви понася, той може да се намесва в механизмите на съня и енергийните равнища в организма ви. Умората е един от признаците на глутенова сензитивност и нетърпимост. Може да се прояви незабавно след консумация на глутен, само че и след часове, даже заран след пробуждане. Ако премахнете глутеновите произведения от храненето си има възможност сънят ви да се усъвършенства и да имате повече сила.

Влошена костна компактност

Проучване, извършено от beyondceliac.org, представено от healthdigest.com установи, че диагностицираните с цьолиакия хора имат по-висок риск от остеопороза. Това може да докара до съществени последици в бъдеще.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР