Глутенът е опасен, защото може да причини алергии. Попадайки заедно

...
Глутенът е опасен, защото може да причини алергии. Попадайки заедно
Коментари Харесай

Глутенът – рискови групи склонни към нетолерантност

Глутенът е рисков, тъй като може да аргументи алергии. Попадайки дружно с храната в храносмилателния тракт, веществото се разлага на фракции. Имунната система възприема един от тях, а точно глиадин, като непознат протеин - и създава имунни комплекси в отговор, които повреждат чревните стени. Това от своя страна възпалява, лигавицата атрофира и се нарушава естественото асимилиране на нужните хранителни субстанции. Микроелементите и питателните субстанции не се усвояват от организма, а се трансформират в артикули на разпад, които отравят.
 
Глутенова нетърпимост
Все повече чуваме за глутенът и глутенова нетърпимост. Причинната за повишение на вниманието ни е фактът, че болестта стартира изключително неосъзнато. Това заболяване е автоимунно се характеризира с тежко стомашно-чредно разстройство и мощно съкращаване на тежестта. За разлика от целиакия, която е заболяване за цялостен живот, глутеновата нетърпимост се показва в отрицателна реакция при храненето с пшеница.
Като реакция имунната система създава антитела, а от време на време и субстанции, предизвикващи инфектиране
В червата, клетките не са нарушени, както при целиакия.
 
Симптоми на глутенова нетърпимост
Симптомите глутеновата нетърпимост са утежняване на здравословното положение. Това визира повече хора, а при някои се показва в непрекъснато възприятие на отмалялост, чести промени в настроението, усложнения в концентрирането, афти, херпеси, диария, дерматит, анемия, мускулни болести, отичане на корема, проблеми със зъбите, електролитни нарушавания и други неразположения.
Смята се, че 99% от хората със признаци за нетърпимост към глутен не се диагностицират.
 
Диагностициране на болестта
Непоносимостта към глутен съществува под две форми. Първото - краткотрайно - се появява основно при кърмачета по време на хранене, изключително в случай че е извършено погрешно. Това се изяснява елементарно с недоразвитието на храносмилателната система. Когато храносмилателният тракт на бебето е изцяло узрял и обитаем с нужните ензими, непоносимостта може да изчезне.
Втората форма - цьолиакия - към този момент е генетично предразположена нетърпимост към глутен. Приблизително един на 100 души страда от това заболяване. Подуване на корема, смутен корем, загуба на тегло (или наддаване на тегло), анемия, отмалялост - всички тези признаци, дружно и поотделно, са индикатор за съществуване на заболяване. Целиакията е рискова, защото при напреднали форми може да засегне щитовидната жлеза, да аргументи чупливи кости и даже да предизвика онкологични болести. Заболяването може да се лекува единствено по един метод - като се употребява строга безглутенова диета.
 
Когато няма на разположение заболяване
Засега няма нито едно изследване, което да се занимава с глутена, доказано на 100%. Някои учени считат, че с течение на времето пшеничните гени са станали по-токсични, а хлябът, който е бил на трапезите преди 50-100 години, даже не може да се съпостави с днешния. Те настояват, че в риск са всички хора без изключение - даже и тези, които не страдат от цьолиакия.
Други откриватели (например Джоузеф А. Мъри, президент на Северноамериканската асоциация за проучване на болестта от целиакия) настояват, че пшеничните гени не са се трансформирали доста през последните 500 години. И казусът, съгласно тях се крие по-скоро в смяната на диетата на елементарния човек. Нашите организми просто не са в положение изцяло да всмукват модерни храни, цялостни с бързи въглехидрати. Същата пшеница участва основно в нашата диета под формата на бяло брашно, което съдържа най-много глутен и най-малко хранителни субстанции. Не единствено това, доста производители особено прибавят в допълнение глутен към хлебните произведения. В резултат на това нарасналата доза глутен може да аргументи признаци, сходни на цьолиакия, даже в случай че в действителност няма заболяване.
Оказва се, че купувайки артикули, без глутен, здравият човек, като че ли копае дупка. Нишестета, които сполучливо заместват глутена, внезапно покачват равнищата на кръвната захар. Резултатът е странна диета: без глутен, само че с бързи въглехидрати.
 
В умозаключение:
Най-мъдрото решение е да не се поддавате на общата суматоха и да не си поставяте самодиагностика. Най-разумно е да намалите количеството на съдържащи глутен храни в диетата, да се откажете от белия самун и деликатно да съставите менюто си.
След деликатно проучване на всяка опаковка, пробвайки се да откриете следи от глутен е добре да помните, че в дребни дози, глутенът не е в положение да навреди на здрав човек.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР