Глутенът е общото наименование на протеините, които се намират в

...
Глутенът е общото наименование на протеините, които се намират в
Коментари Харесай

8 мита за глутена, на които твърде много хора вярват

Глутенът е общото название на протеините, които се намират в пшеницата, ръжта, ечемика и някои други зърнени храни. През последните години глутенът се приема като най-големия изверг в света на храната. На пазара се появяват от ден на ден храни без глутен, а в някои заведения за хранене даже има меню без глутен.

Решихме да проучим тази тематика и да се опитаме да разберем кое е правилно и кое не, когато става въпрос за глутена. Информацията, която открихме, е в действителност непредвидена и потребна. Прочетете целия текст, с цел да не пропуснете нещо значимо:

1. Отказването на глутена ще излекува червата ви

Няма безусловно никакви доказателства, че отказването от глутена ще усъвършенства здравето на стомаха и червата ви. Така че, в случай че не страдате от целиакия, което е тежка нетърпимост към глутен или някаква друга сензитивност към глутен, тогава няма потребност да елиминирате глутена. Освен това, в случай че се откажете от глутена, евентуално ще започнете да консумирате по-малко фибри, което се отразява отрицателно на храносмилането.

2. Отказването от глутена ще ви помогне да отслабнете

Самият глутен няма нищо общо с тежестта ви. Това дали ще отслабвате или ще качвате килограми зависи от количеството храна, която консумирате и равнището на физическа интензивност. Ако не контролирате размера на порциите и калориите даже в продуктите без глутен, няма да отслабнете.

3. Храните без глутен постоянно са по-здравословни

Храните, които не съдържат глутен, са доста по-скъпи и не са по-полезни. Изследванията потвърждават, че в случай че нямате нетърпимост към глутен и се храните с храни без глутен, това може повече да ви навреди, в сравнение с да ви помогне. Храните без глутен съдържат повече сол, захар, наситени мазнини и други. В същото време храните с глутен имат някои доста потребни хранителни субстанции. Например, хлябът съдържа фолиева киселина, фибри, калции, желязо и други.

4. Ще имате повече сила, в случай че спрете да консумирате глутен

Някои хора споделят, че имат повече сила, откакто се откажат от глутена. Това може да се случи, в случай че човек стартира да употребява повече плодове и зеленчуци, в сравнение с модифицирана храна. Здравословната, уравновесена диета обезпечава повече сила, без значение дали е с глутен или не. Няма проучвания, които да потвърждават, че отказването от глутена води до повече сила.
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР