Глутенът е наречен мълчаливият убиец, защото може да причини хронични

...
Глутенът е наречен мълчаливият убиец, защото може да причини хронични
Коментари Харесай

9 признака на чувствителност към глутена

Глутенът е наименуван " безмълвният палач ", тъй като може да аргументи хронични увреждания на тялото. Понякога хората даже не осъзнават следствията от потреблението на глутен. Така че е доста добре да разберете дали сте чувствителни към глутена.

Ето какви са признаците на сензитивност към глутена:

1. Проблеми със стомашно-чревния тракт

Симптомите са свързани основно с червата: гадене, отичане на корема, диария, болежка в корема и даже запек. Хората постоянно свързват тези признаци с други болести. И пациентите са неправилно диагностицирани със синдром на раздразнените вътрешности (IBS). Изследванията удостоверяват, че 10-15% от популацията на света страда от IBS. Но тази диагноза може да докара до неверно лекуване на хора с нетърпимост към глутен.

2. Необясними промени в тежестта

Чувствителността към глутена може да докара до загуба на тегло и увеличение на тежестта без забележима причина. Това се случва заради възпалителни процеси на клетъчно равнище и метаболитни нарушавания. Внезапна смяна в тежестта може да съпровожда и други неприятни болести. Но това може да е обвързвано с нетърпимост към глутен, в случай че е съпроводено от други признаци.

3. Хормонален дисбаланс

Има директна връзка сред непоносимостта към глутен и хормоналните нарушавания, които могат да се появят като неточен менструален цикъл, неочаквани съмнения на тежестта, Постановление на Министерски съвет и нарушавания на съня. Хормоналните несъответствия, породени от непоносимостта към глутен, могат да се усилват неведнъж по време на пубертета, бременност и менопауза. Имайте поради, че тези признаци се появяват основно при дамите.

4. Проблеми с централната нервна система

Глутенът усилва възпалението и пропускливостта на червата. В резултат на това признаците на сензитивност към глутен могат да включват проблеми с концентрацията, меланхолия, безпокойствие, бодърствуване и отмалялост. Някои хора с нетърпимост към глутен изпитват нервност.

Според информацията, събрана от едно изследване, хората с нетърпимост към глутен са по-податливи на мигрена, в сравнение с други хора. Причините за главоболието могат да бъдат доста разнообразни.
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР