Глухарчето съдържа горчиви тритерпени и гликозиди. Корените са особено богати

...
Глухарчето съдържа горчиви тритерпени и гликозиди. Корените са особено богати
Коментари Харесай

Глухарчето е чудесен детоксикатор

Глухарчето съдържа горчиви тритерпени и гликозиди. Корените са изключително богати на тараксацин, тараксацерол и тараксолид. Именно тези субстанции им придават характерен усет. Горчивината на глухарчето способства за комплексното пречистване на организма от отрови заради редицата му потребни свойства:
• Тонизира храносмилателната система - усъвършенства функционалностите на стомашно-чревния тракт и черния дроб, отстранява застойните процеси в жлъчния мехур и жлъчните пътища.
• Подобрява състава на кръвта и лимфата посредством пречистване на черния дроб и жлъчния мехур. В резултат на това оказва удобен резултат върху всички органи и системи.
• Ускорява метаболитните процеси посредством увеличение на производството на стомашни храносмилателни ензими. Добрият метаболизъм е главното изискване за пречистване на организма.
• Антихелминтно деяние - обезврежда и отстранява паразитите от тялото.
Някои съставни елементи на глухарчето влизат в директен контакт с токсините и ги обезвреждат. Например инулинът, чиято централизация в корените на растенията доближава 40% през есента, отстранява от тялото радионуклиди, соли на тежки метали, някои патогени и техните отпадъчни артикули. Пектините също са способни да всмукват и отстраняват нездравословните метаболитни артикули, тежки метали и токсини от тялото.
Глухарчето е превъзходен пребиотик. Създава комфортни условия за възпроизвеждане на потребната микрофлора в червата на индивида.
Другите детоксикиращи свойства на глухарчето са диуретични. Растението се употребява за възобновяване на водно-солевия баланс и унищожаване на отока.

Детокс предписания
• Смесете 3 с.л. жълт кантарион, полски хвощ и мента с 1 с.л. глухарче и плодове от офика. Залейте 2 с.л. от билковата примес с 200 мл вряла вода. Престоява 2 часа. Прецедете. Приемайте по 100 мл преди хранене в продължение на три седмици.
• Смесете коприва и глухарче (1 част) с млади пъпки на бъз и вечерна иглика (3 части). Залейте 1 ч.ч. от билковата примес с 200 мл вряла вода. Запарете 5 минути. Прецедете. Приемайте по 200 мл преди закуска и преди лягане.
• Залейте 1 ч.ч. сухи корени от глухарче с 250 мл вряла вода. Запарете 10 минути. Пийте до 3 пъти дневно в продължение на 1 месец.
• Нарязаните на ситно корени на глухарче се заливат с 1 литър вода. Варете на спокоен огън 15 минути. Охладете и отцедете. Вземайте по 100 мл три пъти дневно.
• За детоксикация на тялото може да пиете сок от глухарче - по 1 ч.л., два пъти дневно. За приготвянето му е възможно да се употребяват всички елементи на растението - съцветия, корени, листа.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР