Глог и дренки В познатата приказка на Ран Босилек Отишла

...
Глог и дренки В познатата приказка на Ран Босилек Отишла
Коментари Харесай

Полезните есенни билки

Глог и дренки



В познатата приказка на Ран Босилек " Отишла баба за дренки " старицата надали не рискува да я изяде мечка, само че не се отхвърля да си набере от алените блага на есента. И това не е инцидентно. Дренките са извънредно потребни. Според националните вярвания това е най-слънчевият плод, който вирее у нас. И е тъкмо по този начин.

Причината - дрянът цъфти за Бъдни вечер, когато късаме клончета с пъпки за баницата, а зрее в късната есен. Това значи, че плодовете събират слънце най-малко 8 месеца.

Дренките са богати на калий, желязо, витамин C. Действието им при диария е незаменимо, само че са потребни и при висока температура и проблеми с венците.

Глогинките, както се назовават дребните червени плодчета на глога, също са доста потребни и тъкмо в този момент е времето да се наберат. Всъщност познатата композиция за усмиряване на нервите от мента, глог и валериан няма да е толкоз сполучлива без вълшебното успокояващо деяние на алените плодчета.

Те оказват помощ при сърдечносъдови проблеми, понижават риска от аритмия, усъвършенстват работата на сърцето, лекуват сърцетуптене и стабилизират кръвното налягане./dete.bg

 

И още:
Лечебните качества на дренките
Още от антични времена дрянът е употребен при стомашни болести

 

Дрянът е разклонен шубрак или невисоко дърво. Плодовете му имат стипчив усет, а презрелите – кисело-сладък, както и характерен мирис.

Дренките са богати на захари, от които доминират фруктозата и глюкозата, до момента в който захарозата е показана по-слабо.


Високо е наличието на органични киселини – най-вече ябълковата и по-малко лимонената, също по този начин янтърна и дъбилна. Значително е количеството на пектинови субстанции и минерални соли.
От витаминния състав най-високи са стойностите на вит. С, които се усилва с узряването на плодовете. Плодът съдържа и глюкозида корнин.

Лечебни качества на дряна
1. Още от антични времена дрянът е употребен при стомашни болести. Лечебният му резултат при тях се усилва, когато се ползва в композиция с диви круши.
2. Има бактерицидно деяние върху причинителите на тиф и дизентерия.
3. Чрез диуретичния си резултат повлиява удобно при бъбречни премеждия – пясък и камъни в бъбреците.
4. Има стягащ и температуропонижаващ резултат.
5. Препоръчва се при нарушена обмяна на веществата, подагра, кожни болести, а също и като кръвотворно и жлъчегонно средство.
6. Подобно на множеството плодове, дренките покачват апетита и са доста потребни за възобновяване на организма след тежко заболяване, както и при заболели от туберкулоза.
7. Поради съществуването на желязо в тях са подобаващи за лекуване на желязодефицитна анемия.
8. При катари и фебрилни положения се използва запарка от плода или цвета, както и натуралният сок.
9. Външно се ползва сполучливо като компрес против мигрена, а запарка от кора, смесена с ечемично брашно – при фурункулоза и акне.
10. С охладена запарка от млади клончета сполучливо се лекува инфектиране на венците, като се жабури устната празнина 2 – 3 пъти на ден няколко дни подред.
11. В националната медицина дрянът се счита като надали не най-хубавото средство при простуди.

12. Плодът се употребява за зарастване на дълбоки рани, а изцеден от тях сок, разбъркан с вино, се приема вътрешно или се ползва външно като превръзка при ухапвания.
13. Дренките са неповторими при лекуване на звук в ушите, подагра, постоянно уриниране, малария, тресчица.
14. В плодовете се съдържа доста калий, който е потребен при заболявания на сърцето.

Начин на приложение
Рецепта 1 (при стомашно разстройство):  1 с.л. дренки се заливат с чаша гореща вода. Оставя се да престои половин час и се прецежда. Получената настойка се пие през целия ден.

Рецепта 2 (при хемороиди):  2 с.л. плодове без костилките се заливат с 500 мл вода. Варят се 2 часа на слаб огън, след това се прецеждат. Приема се по половин чаша 3 пъти дневно в продължение на 3 седмици.

Рецепта 3 (като диуретично средство и за обособяване на злобен сок):  Шепа клонки с листата се заливат с гореща вода, оставят се за 45 мин. в закрит съд и се прецеждат. Пие се от настойката 1/3 чаша 3 – 4 пъти на ден.

Рецепта 4 (при язва на стомаха и дванадесетопръстника):  1 с.л. лъжица дренки се заливат с чаша гореща вода. Престояват два часа и се прецеждат. Прие се по 1/4 чаша 3 пъти дневно преди ястие.

Рецепта 5 (при ревматизъм и полиартрит):  1 ч.л. корени от дрянов шубрак се заливат с 1 чаша вода. Врат 15 мин., след това се оставят да престоят 2 часа, след което се прецеждат. Приемат се по 2 с.л. три пъти дневно.

Рецепта 6 (при диабет):  Трябва да се пие сок от пресни дренки, като се стартира с 50-70 мл, последователно се усилва приемът до 1 чаша на ден (половин час преди ядене).

Противопоказания
Пресният сок от дренки е противопоказен при нараснала киселинност на стомашния сок.
Дренките имат запичащо деяние.

 

Глог – всичко, което не знаем за билката на Бог

 
Топ 10 изгоди от билката глог. Сърдечно съдови болести: Високо кръвно. Атеросклероза. Аритмия. Гръдна жаба. Исхемична болест на сърцето. Стенокардия. Сърдечна невроза. При холестерол. При бодърствуване. При главоболие. За щитовидна жлеза: При хипертиреодизъм (Базедова болест). За простата. При световъртеж. За намаляване. При целулит. Болезнена менструация. При склероза. При диабет. При ревматизъм.Топ 10 изгоди от билката глог.
Билката  глог  (Crataegus) крие невероятна лечебна мощност. Единствено, този който не се е докоснал до нея, не допуска за изгодите върху здравето ни от приема на това лечебно растение.

Според преданията, Христовият венец е бил изплетен от глогови клончета. Счита се, че това е растението, допряно от Бог и точно поради това има голяма лечебна мощност.
Напълно справедливо лидерското място в Топ 10 на изгодите от глога са сърдечните болести. Растението тонизира сърдечния мускул, въздейства удобно върху артериите.
Благоприятното му влияние върху сърцето е обвързвано в това, че подтиква въздухопотока към него.

Веществото роантоцианид, което се съдържа в цветчетата и плодовете на невероятния глог, е повода за изгодите му върху сърдечно-съдовата система. Освен, че контролира кръвното, той работи удобно при атеросклероза,  аритмия , гръдна жаба.

Безспорни са изгодите на билката с плодчета като мъниста и върху щитовидната жлеза и половата система. Препоръчва се както на дами с проблеми с цикъла, както и на мъже в зрелост, страдащи от проблеми с простатата.

Диабетиците също не трябва да подценяват тази билка и да я включат в менюто си. Целебното растение ще Ви избави от високия холестерол и всички последици от високите му равнища. То е средство облекчаващо болките при ревматизъм.

Тази билка е неизменима част от съкровищницата на бабините лекове. Свойства й са добре познати на предците ни и макар, че през днешния ден несправедливо я подценяваме, изгодите й върху здравето ни са безспорни.

Този естествен лек е източник на антиоксиданти, каротин, биофлавоноиди и витамин С.

Докоснете се до лечебната мощност на това лековито растение, прилагайки някоя от тези предписания.
Сърдечно съдови болести: Високо кръвно.
Ползите от приема на глог при  сърдечно съдови болести  са безспорни. Тази билка е безотказно средство за усмиряване на високото кръвно и поддържането на стойностите му в естествени граници.

 

Народният врач Димков предлага лек за страдащите от високо кръвно. Предлагаме Ви рецепта от съкровищницата на билкаря, която работи безотказно.

Към литър кипяща вода прибавете четири лъжици цветове и листа от билката. След един час прецедете и пийте по 100 грама преди трите съществени хранения.

За събаряне на високото кръвно може да разчитате и на алените плодчета. Запарете в продължение на два часа една лъжица от тях в чаша вода и пийте по три лъжици преди хранене от приготвената лековита течност.
Атеросклероза.
Горепосочената рецепта на Петър Димков се ползва и от пациенти, страдащи от  атеросклероза . В този случай, както и при други сърдечни проблеми, приемайте четирикратно по двадесет-двадесет и пет капки спиртен извлек, подготвен от лъжица цветове или плодове.

Пригответе тинктурата като залеете една лъжица от цветове или плодове с чаша ракия. Необходимо е този разтвор да престои една седмица на мрачно.
Аритмия.
Опасната  аритмия , която води и до по-сериозни проблеми, може да се овладее с глог. Това неприятно положение, което е обвързвано със забавено или учестено пердашене на сърцето, не е изключено да докара до прекратяване на сърдечната активност.

Паралелно с приема на лекарства може да приемате и билки. Но за това се консултирайте с кардиолог.

Пригответе отвара от равни количества глогови плодчета, лайка и страхливче. Лъжица от тази примес е нужното количество за подготвяне на чаша лечителен лай. След едночасово киснене във вряла вода, извлекът съдържа всички потребни субстанции на билките.

Приемайте в следната доза – три пъти по три огромни лъжици от приготвената отвара. (Лечител.нет)

При аритмия и други сходни сърдечни проблеми, може да приемате и капки от сполучливата композиция глог+валериана+мента.
Гръдна жаба.
При  гръдна жаба  изключително добре работи този лек, подготвен с 20 мл капки смес от глог.

Останалите съставки, нужни за приготвянето на лечебния балсам са – мед (половин килограм), бадемови лешникови ядки (50 грама, предварителни смлени), лимони (десет на брой, пасирани дружно с корите, само че без семките), индрише и здравец (по тридесет листа), канела (една супена лъжица).

Може да опитате и следната рецепта, приготвена от 150 грама цвят от глог. Към тях прибавете по 50 грама дяволска уста (Leonurus cardiaca) – стръкове и див кестен (Aesculus hippocastanum) и 100 грама бял имел – филиз (Viscum album).
Исхемична болест на сърцето.
При  исхемична болест на сърцето  приемайте 3х30 капки глогова смес, която се подготвя по метода, който описахме нагоре.

Благоприятен е резултатът на запарка от цветове, приготвена от 20 грама билкова маса, киснати два часа в чаша вода. Приемайте преди ястие по чаша от тази вълшебна течност.

В България се създава и препарат кратемон, който съдържа глог и се приема от пациенти с исхемична болест и други сърдечни проблеми. (Здравница.бг)
Стенокардия.
При  стенокардия  добре работи чай от цветчета глог, одобряван трикратно в доза по една чаша. Ако предпочитате капките пред чая, имайте поради, че резултатът от приема им е идентичен.

Тинктурата в този случай би трябвало да се приема трикратно в доза от тридесет капки, които могат да се разтворят във вода или сладка течност.

Имайте поради, че лековитият глог не е противопоказен при приема на множеството медикаменти, само че въпреки всичко е нужна консултация с доктор преди да посегнете към него. Трябва също по този начин да знаете, че облекчението не настава незабавно, а е належащо неизменност.
Сърдечна невроза.
При  сърдечна невроза  глогът е един от най-мощните естествени лекове, утвърден от националната медицина. Сто грама цветчета от билката се смесват със същото количество маточина, жълт кантарион и дяволска уста.

Киснете в продължение на половин час в 600 мл вряла вода две лъжици от тази примес. След указаното време, филтрирайте сместа и приемайте трикратно дозата от 150 грама.

По същия метод и в същите пропорции може да приготвите и лековита отвара от следните билки – 100 грама глог (цвят), дилянка корен (Valeriana officinalis) – 60 грама и 40 грама маточина(Melissa officinalis), мента (Mentha), копър (Anethum graveolens).

По подобен метод е приготовлението на отвара от следните билки: цвят от глог и имел – по 100 грама и по 50 грама – резене, шипарки хмел и маточина. Дозировката и методът на банкет са както указаните в първата рецепта.

За този способ на лекуване характерното е, че лекуването е с дълготрайност от една-две години, като на всеки два-три месеца е належащо болният да прекрати билковия банкет за период от 10 дни. (bgbilki.com)
При холестерол.
Уникалният с лечебните си качества глог е средството, което ще Ви избави от подлия лош  холестерол .

Опитайте следната рецепта, за чието осъществяване се нуждаете от три елементи червени плодчета и офика, черноплодна ( Aronia melanocarpa) и по две елементи от билките – лайка (Matricaria), морско зеле (Phaeophyceae), кора от зърнастец (Cortex Frangulae), страхливче (Leonurus cardiac), алена боровинка, лист (Vaccinium Vitis Idaea) и коса от царевица.

Корите от зърнастеца и плодчетата е належащо авансово да се смелят. От цялата примес се взима една лъжица и залива с чаша вряла вода. Отварата се вари върху съд с вода (водна баня) в продължение на четвърт час. Следва едночасово киснене и пречистване.

Пациентът би трябвало да приема по половин чаша, само че след хранене. (Лекар.бг)
При бодърствуване.
При  бодърствуване  изключително удобно повлиява комбинацията мента+глог+валериана, която може да приемате освен под формата на таблетки и капки, само че и като чай.

Тази композиция работи удобно на нервната система и на цялостния тонус. След тежък и изтощителен ден, в случай че не може да заспите, макар умората, пробвайте глог в комбинацията с мента и валериана.

Отпускащо работят и баните с цветчета глог.
При главоболие
Билката глог е сигурен и изпитан способ да се справите с мъчителното  главоболие . И до момента в който при останалите признаци, които лекува това растение, облекчението не настава незабавно, то в този случай то е незабавно.

Това лековито растение потвърдено отстранява спазмите, които предизвикват болката при главоболие. Освен това приемът му (независимо от формата) усъвършенства циркулацията на кръвта и ускорява кръвообращението.

Силната болежка в главата се дължи точно на забавеното кръвообращение и неналичието на О2 в клетките. Божията билка ускорява освен кръвопритока към сърцето, само че и доставя клетките с О2.

Имаме отделна  публикация за главоболието ТУК !
За щитовидна жлеза: При хипертиреоидизъм (Базедова болест).
Заболяването хипертиреоидизъм, известно още като  Базедова болест , се свързва с нарушена дисфункция на щитовидната жлеза. Това заболяване визира освен деликатната жлеза, само че и останалите жлези и жизненоважни системи в човешкия организъм.

Лечението му е обвързвано на първо място с набирането на изчезналите хормони и йод. Но за жал не всякога се увенчава с мечтаните резултати и постоянно нанася щета на други органи.

Лечението с глог води освен възстановяване на функционалността на щитовидната жлеза, само че и на сърдечната активност и на холестерола.

Предлагаме Ви, използван в домашни условия, за който са Ви нужни по петдесет грама от билките – цвят глог (Crataegus), невен (Calendula), лайка (Matricaria), метла (Kochia Scoparia), репей (Arctium lappa), коприва (Urtica), трибулус терестрис (Tribulus terrestris), елеутерокок (индийнски жен шен – латинско название Eleutherococcus senticosus), дяволска уста (Leonurus cardiaca) и корени левзея (Leuzea carthamoides).

В продължение на седем минути се оставя да къкри на слаб огън две чаши вода+една лъжица от билковата маса. След това сместа се кисне час и половина и се филтрира.

Към приготвената запарка се прибавя по една супена лъжица мед и сок от  индийски живовляк (Psyllium)  и по една чаена лъжичка смес от невен и женшен ( Panax Ginseng ).

Трикратно изпивайте по половин чаша от извлека, като лекуването по този способ би трябвало да продължи два месеца.
За простата.
Глог  помага и при проблеми с простата. Пригответе билковата маса за лековита запарка, смесвайки 10 грама с цвят от билката със следните билки:
По 10 грама: клинавче, филиз, целина – корен, цвят от бъз30 грама култивиран чай и балканска чубрица6 грама сминдух
Две огромни лъжици от тази примес се варят 10 минутки в 0,5 л вода. Болният би трябвало да изпие общо четири винени чаши за деня, като това би трябвало да става преди потреблението на храна. (Индигота.ком)
При световъртеж.
При  световъртеж  пригответе дрога, смесвайки петдесет грама глог – цвят със 100 грама маточина и 15 грама корени от валериана. В 0,5 л вряла вода в продължение на два часа се оставят да се киснат две супени лъжици от билковата маса. След прецеждането на сместа болният би трябвало да приема 3х75 мл на ден.

След потреблението на приготвената доза следва 10 дневна отмора и повтаряне на процедурата при нужда. (bilko-lechenie.com)
За намаляване.
Билката глог наложително би трябвало да включите в диетичния си режим си за  намаляване . В композиция с канела (пет грама) и кафяво водорасло (десет грама, глог същото количество), тя ще Ви помогне да се избавите от килограмите.

Прибавете тези три съставния елемент към литър вряла вода и варете 10 минути. От отварата би трябвало да приемате по една чаша заран и към този момент преди хранене. (doctiming.bg)
При целулит
Чай от  глог  помага за извеждането на непотребните течности от организма. Именно те са отговорните за най-големия зложелател на дамите – целулита. Портокаловата кожа ще се изглади след приема на няколко чаши на ден чай от глог (две-три са достатъчни).

Рецептата нагоре може да употребявате и за отърваване от целулит, освен за намаляване.
Болезнена менструация.
От  мъчителна менструация  се оплакват огромна част от дамите. Тинктура от цвят от глог идва на помощ. След привършване на цикъла до идната менструация, болната би трябвало да приема половин час преди хранене бучка захар със следната примес – смес от глог и валериана (по 20 грама от всяка), масло от мента (15 капки), вода от бадем (15 грама) и камфор (0,1 грама)
При склероза.
При  склероза , изключително когато тя е поразила коронарните артерии, лечителят Дъмков предлага лекуване с глог. Задължително е листата от цветовете от лековитото растение да бъдат набрани през месец или най-добре на Еньовден, само че не по-късно и да бъдат изсушени на хладно и проветриво място.

Лековитата запарка се подготвя от четири супени лъжици билкова маса и литър вода. Лечението с нея (по три чаши дневно) продължава, до момента в който болният усеща, че неговият организъм го „ желае “, поучава билкарят. (Марица.бг)
При диабет.
С лечебни качества е мексиканският глог (Crataegus pubescens), който повлиява благоприятно  диабет  от втори вид или така наречен възрастов диабет. Неговите плодове са оранжеви на цвят и имат характерен противен аромат. (nanocom-bg.com)
При ревматизъм.
Билкова смес, приготвената от кестен, глог, боровинкови плодове и гинко лист, предлагаща се под комерсиалното име Кестенов лек, оказва помощ при ревматизъм . Болният може да се лекува с нея, прилагайки я както външно, по този начин и приемайки я вътрешно.

Дневната доза за вътрешен банкет 3х30капки, разредени в 100 мл вода. За външно приложение смесете 50 мл от нея с хидратиращ крем за тяло. (marvi.bg)

Може би Вие знаете други способи за лекуване с глог? Ако е по този начин, споделете ги с нашите читатели, разяснявайки по-долу.

Ако публикацията е била от изгода за Вас и считате, че може да помогне и на други хора, споделете я в мрежите, употребявайки долните бутони.


Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР