Глобите при кражба на вода ще бъдат увеличени значително. Водата

...
Глобите при кражба на вода ще бъдат увеличени значително. Водата
Коментари Харесай

По-високи глоби за вода плюс задължителен достъп на инкасатор

Глобите при кражба на вода ще бъдат увеличени доста. Водата за " общо ползване " ще се заплаща поравно от всички жилища в постройките в режим на етажна благосъстоятелност, само че единствено в случай че всички консуматори са изрядни. В противоположен случай сметката ще се разпределя сред неизрядните, написа в. " Сега ".
Жилищата без лични водомери ще би трябвало да инсталират за своя сметка устройства за отдалечено отчитане в период от една година. Това ще важи и при промяна на досегашните водомери.
Промените са записани в нова разпоредба на районното министерство за изискванията и реда за присъединение на потребителите и за прилагане на водоснабдителните и канализационните системи. В работната група са били включени и представители на неправителствени организации, на омбудсмана, Държавната организация за метрологичен и механически контрол, ВиК операторите, Комисията за отбрана на потребителите. А влизането в действие на наредбата е планувано да стане в период от 1 година след приемането ѝ .
Освен това - всеки ще би трябвало да обезпечи достъп до водомерите за инкасатор на оператора . Текстовете са написани в член 39 на наредбата. Там написа по този начин: (2) Достъпът на представител на оператора до водомера за осъществяване на доклади, в това число в жилищата на потребителите, се обезпечава според общите условия или контракта. (3) При неспособност за отчитане на водомерите заради неявяване на потребителя или на неговия представител потребителят е задължен да посочи с оператора в комфортно за двете страни време осъществяването на отчитането в период не по-дълъг от 12 месеца от последното отчитане. Пред Българска национална телевизия отрасловият районен зам.-министър Малина Крумова удостовери, че е наложително да се обезпечи достъп до водомера , като можело представителят даже да е комшия.

С новите правила, когато се откри нелегално присъединение към общите мрежи и уреди, съответните отклонения ще се прекъсват. Но в случай че те се употребяват от консуматор, който има открита партида към оператора на ВиК, ще се прави доста усложнена сметка. Количеството на откраднатата вода ще се дефинира съгласно пропускателната дарба на тръбата, в случай че водата е текла непрестанно със скорост 1 метър в секунда за интервал от 1 година. Досега бе записано, че това ще става в границите на предходния регистриран интервал, който нормално е доста по-кратък. Така ще се дефинира количеството на изразходваната вода и при нарушение на пломбите или увреждане на общия водомер.
Промени се плануват и при един от най-спорните моменти - разпределението на водата за общи потребности в здания в режим на етажна благосъстоятелност. Това ще става поравно сред всички жилища, само че единствено в случай че те са изрядни. За да реализират " безупречност ", би трябвало да са обезпечили достъп за действителен доклад през последните 12 месеца и водомерите им са механически изправни и в метрологична валидност. В противоположен случай разликата сред общия водомер и показанията на измервателните уреди в жилищата ще се разпределя единствено сред тези, които нямат самостоятелни водомери или не са обезпечили достъп за отчитането им. Досега използваните количества се начисляваха на клиентите съразмерно на тяхното ползване.
„ Няма по какъв начин да не се регистрира цялото количество вода, което постъпва в постройката. Всички притежатели имат идентични задължения към поддържането на общите елементи, в това число на ВиК системата. Няма логичност тези, които заплащат по-големи сметки за предоставените им ВиК услуги, да поемат и по-голямата част от разноските за поддържане на чистотата в общите елементи на постройките, поливане на градинките пред блоковете и други “, се показва в публикуван от Министерство на регионалното развитие коментар на зам. районния министър Малина Крумова . Всички изцяло " изрядни " входове ще получат право и сами да дефинират по какъв начин да разпределят общото ползване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР