Глобите по регламента за защита на личните данни, които достигат

...
Глобите по регламента за защита на личните данни, които достигат
Коментари Харесай

Българският регулатор няма да бърза да налага глоби по регламента за лични данни

Глобите по регламента за отбрана на персоналните данни, които доближават до 20 млн.евро, целят да основат превантивна среда, а не да основат усложнения на бизнеса или да го банкрутират. Максималната санкция е написана, само че не е казано, че при всяко нарушаване би трябвало да бъде налагана тъкмо този размер. Санкциите ще се ползват, откакто се откри, че не може с други механизми да се в профил несъмнено нарушаване или когато то е станало към този момент значително.

Това съобщи пред БНР ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни Венцислав Караджов, който разяснява влизането в действие на новия правилник. Караджов, който се включи от Брюксел, където е в командировка, е бил определен и за заместник-председател на Европейския комитет за отбрана на персоналните данни, който ще следи за спазването на новите правила.

Новият орган ще се занимае и с жалбата против обществените мрежи Facebook, Инстаграм и Туитър за това, че принуждават своите консуматори да се съгласят с новите правила, а това, съгласно него, е нелегално. Прогнозата му е, че най-вероятно фирмите ще бъдат предизвестени и няма да се стигне незабавно до налагането на огромни санкции.

Караджов не отговори съответно на въпроса дали до края на публичното разискване на промените в закона за персонални данни, които бяха импортирани от ръководещите за синхронизиране с регламента, комисията ще предложи по-ниски санкции. Той съобщи, че във връзка със санкцииите има огромно недоумение.

По думите на Караджов с новите правила на потребителите се дава право да имат по-голям избор. Той предизвести, че когато се желае единодушие за прилагане на персонални данни, фирмите не могат да заплашват, че ще спрат достъп до дефинира услуги или уеб сайтове.

В диалога се включи и Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България, който дефинира регламента като " администрация и пререгулиране и основаване на спомагателни тежести за бизнеса ". Той се оплака от неналичието на поддръжка от страна на страната по отношение на регламента, който е признат през 2016 година, само че влизането му в действие е било отсрочено с две години. Караджов се ангажира, че предложенията на бизнеса за промени в националното законодателство ще бъдат прегледани и разисквани.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Защитата на персоналните данни (26)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР