Глобите на КАТ, които са изпратени за принудително събиране от

...
Глобите на КАТ, които са изпратени за принудително събиране от
Коментари Харесай

Плащаме глоби на КАТ без такси

Глобите на КАТ, които са изпратени за наложително събиране от Национална агенция за приходите, към този момент може да се заплащат без банкови такси през уеб страницата на приходната организация. Клиентите на Национална агенция за приходите, които имат банкови карти, към този момент могат да превеждат без такси както дължимите налози и осигурителни вноски, по този начин и отговорности към други институции, събирани от приходната организация.

Това може да стане по два метода. Първият, най-лесен метод, е посредством новата услуга на Национална агенция за приходите, налична посредством портала за електронни услуги на организацията, която действа 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Вторият метод да се платят отговорностите е посредством конфигурираните физически ПОС терминали на работните места в салоните за обслужване на Национална агенция за приходите. Освен, че са безвъзмездни, другото преимущество на картовите преводи посредством така наречен “виртуален ПОС терминал ” и физическите ПОС терминали на Национална агенция за приходите, е че заплащането действително се реализира за 30 секунди и се отразява незабавно в данъчно-осигурителната сметка на клиента. Това значи, че отговорностите се погасяват на момента, а не за 24 или повече часа, както е при обичайните банкови преводи. Това става допустимо защото Национална агенция за приходите към този момент има сметка в Българска народна банка. Така отпада досегашният проблем при онлайн заплащане на налога върху приходите или на наложителните осигуровки в последния ден от посочения в закона период. През предходната година в такива случаи парите постъпваха по сметката на Национална агенция за приходите 1-2 дни след превода, поради изпускането на крайния периода се начисляваха наказателни лихви от няколко стотинки, които по-късно трябваше да се погасяват с нов превод и да се заплаща още една банкова такса. Сега преводът на данъчните отговорности с банкова карта става за секунди и е изцяло безвъзмезден. От Национална агенция за приходите обаче обръщат внимание, че когато се заплащат отговорности към други институции (например санкции от КАТ) или отговорности, които са в развой на наложително осъществяване, погасяването им се отразява след спомагателна обработка и систематизиране и лишава повече време.

Към момента безплатните преводи са налични за притежателите на банкови карти Mastercard и Maestro, както и Bcard на БОРИКА. По-късно през годината се чака и притежателите на карти Visa също да имат достъп до тази услуга. До момента от новите услуги на Национална агенция за приходите са се възползвали 800 клиенти, като те са превели към бюджета близо 80 хиляди лева

От уеб страницата на приходната организация
Правим онлайн информация за налог здания


На уеб страницата на Национална агенция за приходите може да се направи информация за дължимите налози за парцелите и колите, както и за такса боклук във всичките 265 общини на страната. Самото заплащане на локалните налози и такси също може да стане онлайн, само че единствено за общините София-столица, Варна, Пловдив, Бургас и Велико Търново. Плащането на общинските данъци обаче става през системата ePay, за което се дължи банкова такса. Общинските данъци не се събират от Национална агенция за приходите, а от съответните кметства. Но в услуга на жителите Национална агенция за приходите дава опция през уеб страницата й да се прави информация за дължимите локални данъци. Възможността данъците да се заплащат онлайн зависи от инициативността на всяка община, дали тя по принцип разрешава онлайн погасяване на данъците и дали желае да се свърже към системата на Национална агенция за приходите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР