Глобиха ВМЗ, не мерили какво изхвърлят комините Въздухът в Пловдив

...
Глобиха ВМЗ, не мерили какво изхвърлят комините Въздухът в Пловдив
Коментари Харесай

Съдът пусна разширението на централата за биогаз в Труд

Глобиха ВМЗ, не мерили какво изхвърлят комините Въздухът в Пловдив най-мръсен на 3 декември
Централата за биогаз край село Труд ще се уголемява, без за това да е нужна нова Оценка за влияние върху околната среда. Това излиза наяве от решението на Административния съд в Пловдив, взето в понеделник. Магистратите заседаваха по делото, заведено от Община „ Марица “ против резолюцията на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив, че за новата инвестиция не е нужен Оценка на въздействието върху околната среда.

Според обжалвания документ на екоинспекцията не следва да се прави нова Оценка на въздействието върху околната среда за капиталовото предложение, тъй като няма възможност разширението да окаже доста негативно влияние върху природата, популациите и местообитанията на типовете, които са предмет на запазване в предпазени зони. Възложител на капиталовото предложение е компания " Билд Инвест Сит " ЕООД.

От Община „ Марица “ оспорваха с причините, че в хода на производството са подадени 112 тъжби от жители, сигнализиращи за замърсяване на околната среда, неприятни миризми, трептения и звук наоколо до инсталацията.

Съоръжението стартира работа през март 2015 година. Веднага по-късно жителите на село Труд започнаха да подават сигнали на Зеления телефон. Още същата година са били осъществени 4 инспекции от Регионална инспекция за опазване на околната среда, които установили, че шумът не надвишава допустимите равнища. Емисионните правила също съответствали на екологичното законодателство. Мониторингът бил осъществен по поръчка на централата за биогаз и са били осъществени от лаборатория „ Липгей “ към компанията „ Пехливанов инженеринг “ ООД. Не били установени и неприятни миризми отвън централата.

При една от идващите инспекции неприятната миризма бе обвързвана с плантация, ситуирана на ул. " Родопи ", само че не и от централата за биогаз.

През август 2016 година бе осъществена инспекция по сигнали за нерегламентирано вливане на отпадъчни води и замърсяване на река Пясъчник. Било открито единствено минимално нарушаване, за което бил формиран акт, само че не и опция за химично и термично замърсяване на реката, защото всички отпадъчни води от производството се извозвали за филтриране в пречиствателната станция, за което компанията имала контракт с ВиК и кантарни бележки.

Последва капиталовото предложение за разширението, против което незабавно бяха подадени 72 тъжби. От РЗИ излязоха със мнение, че капиталовото желание не би представлявало здравен риск за популацията. Станало ясно и че разширението е отвън границите на предпазените зони от НАТУРА 2000. Не се очаквало и доста повишаване на шума, а най-близките къщи са на 225 метра от обекта. Използваните и съхранявани рискови химични субстанции са в количества с невисок риск.

От Инициативния комитет на село Труд изпратиха писмо, съпроводено с протокол от общоселско заседание, със мнение, че би трябвало да бъде осъществена Оценка на въздействието върху околната среда. В поддръжка са приложени и 112-те тъжби. Въпреки това от Регионална инспекция за опазване на околната среда решили, че не следва да се прави Оценка на въздействието върху околната среда, защото всички данни сочели, че рисковете са минимални или нулеви. Община „ Марица “ апелира решението в съда, само че магистратите взеха решение, че точно шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда би трябвало да реши дали е нужно да бъде направена нова оценка. Според съда няма възможност от разширението на централата да има негативни резултати за екологичното равновесие и качеството на живота и здравето на хората.

Решението може да се апелира пред Върховния административен съд.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР