Глоби от 20 000 до 400 000 лева ще се

...
Глоби от 20 000 до 400 000 лева ще се
Коментари Харесай

Гласувано: Солени глоби за нарушаване на правилата за цените на роуминга в ЕС

Глоби от 20 000 до 400 000 лв. ще се постановат на мобилни оператори, които нарушават единните европейски правила диалозите в Европейски Съюз да се таксуват не повече от 0,19 евро без Данък добавена стойност на минута за повиквания и до 0,06 цента без Данък добавена стойност най-много за текстови известия.

Санкциите бяха въведени с промени в Закона за електронните известия, гласувани на второ четене от Народното събрание през днешния ден. Депутатите дефинитивно утвърдиха промените в закона, с които се разписват ограниченията по използване на европейските регламенти за достъпа до отворен интернет и роуминга в публични мобилни съобщителни мрежи в границите на Европейския съюз.
От 15 май 2019 година са в действие нови правила, ограничаващи цените, които доставчиците на съобщителни услуги с номера могат да постановат на потребителите за мобилни и закрепени гласови и текстови съобщителни услуги в границите на Европейски Съюз. С гласуваните от българския парламент промени в Закона за електронните известия се цели навреме да се вкара система от ефикасни, пропорционални и възпиращи наказания за нарушаване на тези правила.
В гласуваните промени са планувани и наказания за непредоставяне от страна на операторите на информация, която е от голяма важност за националния регулаторен орган за практикуване на регулаторните пълномощия във връзка с цените на дребно на контролирани известия в границите на Европейски Съюз, както и за непредоставяне на преддоговорна информация на крайните консуматори. Нарушаването на наредбите за даване на информация на потребителите за цените ще се нагазва с санкции от 500 до 5 000 лв..
Минималните размери на плануваните в законопроекта наказания са съобразени с това, че получатели на отговорностите са освен настоящите огромни оператори в България, само че и такива със доста по-малък размер доходи и пазарен дял, стимулира се вносителят на измененията, Министерски съвет. Заложенте оптимални размери пък са съобразени с опцията на огромните предприятия да заплатят глобите и с резултата, който биха имали тези наказания върху облагите им. Идеята е този резултат да стимулира предприятията да съблюдават плануваните условия.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР