Глоби до 10 милиона лева ще се налагат на фирми,

...
Глоби до 10 милиона лева ще се налагат на фирми,
Коментари Харесай

Глоби до 10 млн. лв. за банки и фирми, които не докладват за пране на пари

Глоби до 10 милиона лв. ще се постановат на компании, банки и кредитни институции, в случай че не рапортуват пред ДАНС за съмнителни покупко-продажби - това плануват промени в Закона против изпирането на пари, съобщи Българска национална телевизия.

Мерките са част от уговорките на България за покриване на критериите за участие в Еврозоната, разясни финансовият министър Владислав Горанов.

По думите му, глобите са съразмерни с тежестта на нарушаването.

" Да, глобите са огромни, тъй като пари със подозрителен генезис, които с изключение на, че могат да служат за политическа корупция на някои места, служат постоянно и за финансиране на тероризма. Създават се нови режими, които могат най-малко при първичното използване да будят подозрение дали това няма да докара до спомагателни задължения, само че аз считам, че ние не бихме могли и не следва да изоставаме от общоевропейските решения във връзка с ограниченията за битката с изпирането на пари. " - уточни Горанов.

Законовите промени бяха разисквани през седмицата от парламентарната комисия по вътрешен ред.

" Първата е за лица, които реализират търговия и посредническа активност с културно-исторически полезности. Лица, които реализират търговия и обмяна на криптовалута и валута, която е без златно покритие. " - разяснява Пламен Нунев, ръководител на парламентарната комисия по вътрешен ред.

С измененията се планува и възбрана за въвеждането и действието на сейфове с анонимни ползватели или с фиктивни или подправени имена.

В обсега на закона против прането на пари наред с финансовите попадат и търговски действия.

" Ако пазаруваш в мола и купуваш карта да подариш, да вземем за пример, за 10 000 лева - да може да се рапортува, с цел да няма подозрения там. Направено е такова предложение и ще го гледаме в комисията. " - заяви Пламен Нунев, ръководител на парламентарната комисия по вътрешен ред:

Според закона, всяка съмнителна договорка би трябвало да се рапортува на ДАНС, която ще има право да отхвърля регистрация на компании, за които има съмнение, че финансират тероризъм, че средствата им са от изпиране на пари, както и да отхвърля регистрация на компании, идващи от офшорни зони.

Експерти по финансова сигурност поучават компаниите да не чакат влизането в действие на закона, а занапред да се приготвят да наблюдават произхода на средствата, с които оперират.

Ако банка, осигурител, търговец, нотариус, брокер допусне съмнителна договорка и не рапортува на ДАНС следват тежки наказания.

" Те могат да бъдат имуществени и неимуществени. Имуществените при първо нарушаване стартират от 1000 лева и стигат до 10 млн. лева Могат да стигнат и до 10% от приходите от продажби при избрани нарушавания. Санкциите са и за шефа или, в случай че има назначено длъжностно лице във компанията, което дава отговор за ограниченията против изпиране на пари. " - показва финансистът Стоян Таблов.

Очаква се до края на месеца депутатите да гласоподават измененията в закона на първо четене, а второто четене да бъде през есента. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР