Глоби до 10 хил. лв. предвижда проектозакон за трюфелите, внесен

...
Глоби до 10 хил. лв. предвижда проектозакон за трюфелите, внесен
Коментари Харесай

Патриотите написаха законопроект за трюфелите

Глоби до 10 хиляди лева планува проектозакон за трюфелите, импортиран в Народното събрание от депутати от групата на Обединените патриоти.

Целта на законопроекта е да се вкара ред в беритбата на трюфели, да се опазват съществуващите естествени залежи, да се предотвратят битови спорове сред берачите. Нормативният акт ще отстрани и досегашната процедура държавните горски стопанства да отдават гори чартърен за бране на трюфели без страната да се интересува дали естествените благосъстояния се опазват, се споделя в претекстовете.

Сегашният Закон за горите, който урежда брането на гъби, позволява свободна жътва, в случай че не е със стопанска цел.

Законопроектът предлага трюфели да могат да берат единствено хора, получили особено позволение, които са минали образование за това. Въвеждат се и периоди, в които беритбата на другите сортове е позволена или надлежно неразрешена. Предвижда се брането на трюфели да става със особено подготвено куче като на мястото, където кучето е почнало да рови, трюфелът се вади с дребна лопатка, след което дупката се запълва с пръст.

Досегашната процедура за бране с претекстове, огромни лопати, даже рало тотално унищожава естествените залежи, горските територии безусловно се опустошават и този естествен запас изчезва като естествено благосъстояние, пишат вносителите.

Проектът планува възбрана да се берат неузрели трюфели, както и да се продават отвън позволения сезон. Няма да се позволява брането и в тъмната част на денонощието.

Отделни текстове плануват отбрана на стопанствата за трюфели.

При открити ясни правила тази активност би могла да се трансформира в нов бранш и занаят за популацията в обособени географски райони, пишат създателите на законопроекта. Мълчанието на законодателната власт по станалите към този момент очевидни проблеми основава предпоставки за корупция, безчинство и битови спорове, се споделя в претекстовете. Вносителите оферират да се трансформират и текстове в Закона за горите, тъй че тази активност да не бъде монополизирана посредством наемане на горските залежи.

Колко е просто да се забогатее от трюфели вижте във видеото от рубриката " С две думи ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР