Глобените 5000 лв. за разходка в парка ще плащат по-малка

...
Глобените 5000 лв. за разходка в парка ще плащат по-малка
Коментари Харесай

Какво не могат да ни вземат до 13 май

Глобените 5000 лева за разходка в парка ще заплащат по-малка сума Колекторските компании пасуват до края на изключителното състояние
Извънредното състояние в България бе оповестено на 13 март 2020г., като неговото деяние бе удължено до 13 май 2020г. в това число.
Законът за ограниченията и дейностите по време на изключително състояние, обнародван в Държавен вестник на 24.03.2020г., е в действие от 13.03.2020г. /с изключение на някои разпореждания, влизащи в действие от деня на неговото обнародване/, като късно в нощта на 06 против 07 април 2020г. в Закона бяха въведени редица промени. С актуалното ще се опитам неизчерпателно да засегна само удобните последствия за жителите, свързани с техните финансови отговорности, до момента в който трае изключителното състояние.

Спират обществени продани и въводи във притежание

1. Съгласно член 5, алинея 1 от Закона, считано от 24.03.2020г., се стопират всички оповестени обществени продани и въводи във притежание, оповестени от държавните и частните правосъдни реализатори. След анулация на изключителното състояние обществените продани и въводите във притежание се насрочват отначало, като не се дължат нови такси и разходи.
Горното значи, че, в случай че има планувана обществена обмен от правосъден реализатор за продажба на парцел на съответния дебитор /или трето задължено лице/, проданта се стопира и нова обмен може да бъде планувана едвам след анулация на изключителното състояние – т.е. едномесечният период за осъществяване на проданта следва да стартира да тече най-рано на 14.05.2020г. и да изтече на 14.06.2020г. От своя страна - в случай че пък към този момент е извършена такава обмен и е разгласен покупател, последният не може да влезе във притежание на добития парцел до 13.05.2020г. в това число.

Без запори на заплати и пенсии

2. Съгласно член 5, алинея 2 от Закона, считано от същата дата /24.03.2020г./ не се постановат запори на физически лица, в това число запори върху трудови хонорари и пенсии, обезпечителни ограничения върху здравна инсталация и съоръжение, както и осъществяването на описи на движими движимости и недвижими парцели, благосъстоятелност на физически лица, с изключение на за отговорности за прехрана, за вреди от непозволено увреждане и за вземания за трудови хонорари.
Важно е да се означи, че мярката не се ползва във връзка с към този момент наложени запори, доколкото задачата на законодателя не е да подтиква неточните платци, а да спомага по време на изключителното състояние на изпадналите едвам тогава в усложнение или неспособност да погасяват отговорностите си.
Що се отнася до опцията да се наложат запори за посочените изключения, а точно – за отговорности за прехрана, за вреди от непозволено увреждане и за вземания за трудови хонорари, логиката е, че същите имат ясно изразен индивидуален и морално-етичен темперамент и не следва ползващото се лице да бъде лишено от тези средства.

Забавата за заплащане визира единствено банки

3. Досега настоящият член 6 от Закона гласеше, че не се ползват последствията от веселба за заплащане на отговорности на частноправни субекти, в това число лихви и неустойки за веселба, както и непаричните последствия като предварителна дължимост, повреждане на контракт и изземване на движимости, което на процедура обхващаше веселба за заплащане на физическо лице към който и да било, като да вземем за пример по контракт за наем на жилище, по контракт за заем към физическо лице и други. С промените на Закона тази веселба за заплащане, която не води до неподходящи последствия, касае към този момент единствено банки, компании за бързи заеми, лизингодатели, както и трети лица, на които са трансферирани вземанията по съответния кредит/лизинг, т.е. – наемодателят може да скапе договорът Ви за наем заради неплащане, което не можеше да стори сред 13.03.2020г. и 06.04.2020г. /а действително сред 24.03.2020г. и 06.04.2020г./, НО банката не може да Ви начисли лихви за веселба или разгласи заема ви за предварително дължим при неплащане в периода на изключителното състояние.
Следва да се има поради, че, въпреки неплащането по време на деяние на закона да не е съпроводено с вредоносните последствия, упоменати нагоре, това не значи, че главницата, дължима за интервала на деяние на закона, не е дължима – просто може да бъде отсрочено нейното заплащане до анулация на изключителното състояние без отрицателни последствия.
Само за нагледност следва да се спомене, че се чака комерсиалните банки в Р България, по отношение на признатото и оповестено на 3 април 2020 година решение на Управителния съвет на Българска народна банка по отношение на спазването на гласуваните в Европейския банков орган (ЕБО) насоки по отношение на законодателните и частните мораториуми върху заплащания по заеми по отношение на COVID-19, да одобряват единни правила за краткотраен частен мораториум по заплащанията на банкови заеми, чиито параметри още не са дефинитивно известни.

Високите санкции ще се редуцират

4. На последно място, по отношение на налаганите санкции по Закона за здравето /свързани с разходките по паркове и градски градини/, с посоченото изменение на Закона  за ограниченията и дейностите по време на изключително състояние, техният размер за физически лица към този момент не е 5 000 лв., а е в диапазона от 300 до 1 000 лв., а при наново нарушение от 1 000 до 2 000 лв.. От друга страна - доколкото надали са издадени наказателни постановления по актовете, с които са наложени санкции преди изменението, а и да са издадени, същите не са влезнали в действие, даже и лицата, на които е формиран акт за 5000 лв., ще се употребяват от по-благоприятния закон и наложената им висока санкция ще бъде редуцирана до по-ниския размер.
 
    
    

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР