Глобата за неправилно изпреварване в Гърция е 700 евро, като

...
Глобата за неправилно изпреварване в Гърция е 700 евро, като
Коментари Харесай

От Външно излязоха с важна информация, Гърция реже шофьорите ни с тежки глоби, вижте какви

Глобата за погрешно изпреварване в Гърция е 700 евро, като тя е съпроводена и с лишаване на шофьорската брошура за 20 дни. Това е единствено едно от тежките санкции в южната ни съседка, които грозят стотиците хиляди българи, решили да изкарат летния си отпуск там. „ Труд” направи инспекция на глобите за най-разпространените нарушавания, които у нас не са съществени, само че по гръцкото законодателство може да се стигне и до затвор. Например в България неправилното изпреварване коства на водачите 20 лв., а в случай че при маневрата е основана заплаха за други участници в придвижването, сумата е от 50 до 150 лева

„ Пътната полиция в Гърция постанова високи по мярка санкции и насилствени административни ограничения за нарушаване на Закона за придвижване по пътищата, заради това българските жители следва доста прецизно да съблюдават разпоредбите за придвижване и плануваните ограничения” – това предизвестие е оповестено на уеб страницата на българското Министерство на външните работи.

В интернет страницата на ведомството съседите са в рубрика „ Без особени препоръки”, което значи, че за пътуващите българи там няма опасности и не би трябвало да чакат огромни изненади. Но такива има и те са тъкмо в санкциите. Така, до момента в който у нас глобата за превишена скорост в обитаемо място е от 400 до 700 лв., а отвън него – от 300 до 600 лева, то в Гърция минималното наказване е 700 евро. Най-фрапираща е разликата при потреблението на антирадарите. Ако в България водач бъде хванат с устройство, което предизвестява за служители на реда на пътя или смущава тяхната техника, санкцията е 50 лв.. У съседите минимумът е 2000 евро, или съвсем 4000 лв.. Освен това там книжката се лишава за 30 дни, а номерата на автомобила се смъкват за два месеца. При минаване на червен сигнал на светофара в Гърция лидерът се санкционира със глоба от 700 евро, регистрационните табели се смъкват, а срокът е същият като при антирадара – два месеца. Трябва да се знае, че когато служителите на реда в Гърция глобяват, те не взимат пари, а изпращат нарушителя в най-близкото институция. Ако той заплати наказването в границите на 10 дни, сумата понижава на половина.

Любителите на почивката в палатка измежду природата също би трябвало да са доста деликатни с локалното законодателство. Ето предизвестието на Външно за този вид отмора:

„ В Гърция свободното къмпингуване отвън одобрените и регистрирани за задачата места е неразрешено от локалното законодателство. На нарушителите, според от решението на локалните управляващи, може да бъде наложено административно наказване – предизвестие, парична санкция в размер на 150 евро, или отнемане от независимост за период до три месеца. Министерство на външните работи приканва почиващите в Гърция български жители да се придържат прецизно към наредбите на локалното законодателство”.

Относно документите за пътешестване, тези, които това лято за пръв път ще посетят южната ни съседка, е належащо да знаят, че би трябвало да имат годна българска персонална карта, паспорт или краткотраен паспорт. Един от тези документи е нужен, с цел да се мине границата.

„ При пътешестване в Република Гърция българските жители би трябвало да имат годна европейска здравноосигурителна карта, с оглед оказването при нужда на незабавна здравна помощ. Задължително е притежаването на зелена карта или годна застраховка за автомобила”, показват още от Министерството на външните работи.

България разполага с две дипломатически задачи в Гърция – посолството е в Атина, а генералното консулство в Солун. Телефонните номера в гръцката столица са – 0030 2106748 106 и 0030 2106748 105, а в Солун – 0030 2310 829 210 и 0030 2310 869 510. Има и два дежурни, на които чиновниците дават отговор отвън работно време – 0030 6937 096 220 (Атина) и 0030 2310 869 520 (Солун).

 0203.indd

Източник " Труд "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР