Глобата от 77 млн. евро за БЕХ беше минималната сума,

...
Глобата от 77 млн. евро за БЕХ беше минималната сума,
Коментари Харесай

Борисов: 77 млн. евро е минималната санкция, която успяхме да постигнем след дълги преговори


Глобата от 77 млн. евро за БЕХ беше минималната сума, която можехме да договорим.Това сподели пред публицисти във Виена министър председателят Бойко Борисов по отношение на решението на Европейска комисия да санкции БЕХ със 77 млн. евро.

Запитан по какъв начин ще реагира страната ни на санкцията, той отговори: „ Страната ни реагира към този момент повече от две години в договарянията, които водим в европейските комисии. Спомняте си, когато Европейска комисия ни предложи в лицето на своя комисар да приватизираме тръбите на газопреносната система. Представете си нашето държавно управление да беше вкарало решение и през днешния ден да ме питате за какво държавното управление взе решение да приватизира тръбите. В тези състезания за приватизация да дойдат най-големите съветски, турски, какви ли не компании. Заглавията какви щяха да бъдат? „ Борисов дава тръбите на България “. Тогава ние влязохме в Народното събрание, поискахме да ни разрешат да преговаряме с Комисията. 100%, не знам за друго такова цялостно болшинство дали е имало в Народното събрание, да кажат: „ Не, не се продават тръбите, преговаряйте “. Започнахме от 300 млн. евро. Аз преговарях един път, Томислав Дончев към 100 пъти, свалихме ги на 150, на 140 млн. Сега последно на 77 млн. “, разяснява Борисов, представен от организация Фокус.

В същото време обаче българският министър председател сложи пред Европейска комисия въпроса за нови 80 млн. евро, които страната ни би трябвало да получи защитата на външната граница на Европейски Съюз. „ Без да привързвам тази тематика, говорихме с Жан-Клод Юнкер и с комисар Аврамопулос, че към този момент имаме потребност от 80 млн. евро за граници. Не ги привързвам тези тематики, само че редом с това движим да получим нови 80 млн. евро за опазването на външната граница на Европейски Съюз. Ние един път получихме 150 млн., желаеме още малко, тъй като желаеме още по-добре да се оправяме през идната година “, разгласи Борисов.

„ Тези, които се съмняват в нашите решения - доста тежки договаряния бяха и мисля, че това беше минималната сума, която можахме да договорим. Всички останало означаваше приватизация на газопреносната ни система и единствено си помислете какво бихте говорили, в случай че бяхме взели противоположното решение – не да платим 77 млн. евро, а да приватизираме и да дадем опция на огромни, непознати компании да влязат и да ни вземат собствеността на страната върху газопреносната система. Толкова за този въпрос и да не плашат хората, че те заплащат тази цена, ще си ги платят трите търговски сдружения от облагата “, изясни министър председателят. Той посочи, че в тази ситуация е нямало различен вид. „ Това са европейските правила, на всички места са приватизирани, в България не са. Само че нашето чувство за собствеността на газопреносната система да не е благосъстоятелност на българските жители и българската страна би било изменничество “, сподели още той.

Припомняме, че Европейската комисия наложи в понеделник санкция на „ Български енергиен холдинг “ (БЕХ), неговото дъщерно сдружение за доставка на газ „ Булгаргаз “ и неговото дъщерно сдружение за газова инфраструктура „ Булгартрансгаз “ („ групата БЕХ “) в размер на 77 068 000 евро за блокиране на достъпа на съперници до основна газова инфраструктура в България в нарушаване на антитръстовите правила на Европейски Съюз.

Премахването на пречките пред навлизането на съперници ще разреши на българския пазар на газ на едро да действа по-ефективно, с повече купувачи и продавачи, и ще обезпечи на българските консуматори по-добри цени и опция за избор на снабдители на газ, обявиха от Европейска комисия. Това ще бъде в допълнение улеснено от неотдавнашното разкриване на междусистемната връзка за превозване на газ сред България и Гърция, за която Комисията утвърди на 8 ноември 2018 година обществена помощ, както и от плана за енергийно съдействие сред България, Румъния, Унгария и Австрия (БРУА), който ще даде опция на българските търговци на едро да разнообразят своите източници на доставки.

Министърът на енергетика Теменужка Петкова разгласи на конференция, че решенията на страната ни след наложената санкция от Европейска комисия в размер на 77 млн. евро на групата БЕХ ще бъдат ориентирани в отбрана на националните ни ползи и имуществените и финансови ползи на държавната енергетика. Тя акцентира, че е подготвена да понесе политическа отговорност за санкцията, в случай че някой го сметне за належащо.

Министър Петкова изясни, че в границите на делото против България, българската страна се е опитвала да подписа съглашение, само че до такова не се е стигнало. Министърът уточни, че главната причина е била обвързвана със мнението на Европейска комисия „ Булгартрансгаз “ да бъде приватизиран и в него да влезе непознат оператор. Петкова изясни, че това за България е алена линия, която не може да прекрачи. По думите ѝ това е инфраструктура, обвързвана с националната сигурност и е стратегическа за страната. „ Ние взаимни отстъпки с нашата национална сигурност не можем да вършим “, добави още министърът и акцентира, че приватизацията на българския газов оператор е недопустим вид.

Изпълнителният шеф на БЕХ Петьо Иванов добави, че сдружението има опцията да извърши нужните заплащания по санкцията на Европейска комисия в период. „ По отношение на изказванието, че българските консуматори евентуално са претърпели вреди, не се съгласяваме, тъй като от самото начало българският консуматор не е понесъл никакви негативи от твърдяната от комисията за корист с доминантно състояние на сдруженията от БЕХ, „ Булгаргаз “ и „ Булгартрансгаз “. Вие знаете, че секторът е мощно контролиран. По отношение на цените, на които „ Булгаргаз “ продава, те стават след утвърждение на КЕВР. Касае се за хипотетично нарушаване, което е осъществявано за интервала 2010-2015 година и по-конкретно от това, което успяхме да се срещнем за самото решение, е за интервала от юли 2010 до януари 2015 година Много постоянно „ Булгаргаз “ е предложил услугата и доставката на природен газ на цени под неговата себестойност. В случай, когато имаме частен търговец, знаете, че такава функционалност няма по какъв начин да му бъде предоставена. Още по-малко той преднамерено да бъде принуден да търпи вреди от това, че би трябвало да бъде обезпечена търпима услуга за популацията. В подтекста на това смеем да твърдим, че негативи за българския консуматор няма “, добави Иванов, представен от Фокус.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР