Глобата от 77 млн. евро е следствието от тригодишните преговори

...
Глобата от 77 млн. евро е следствието от тригодишните преговори
Коментари Харесай

Експерти: Наказанието от ЕК е заради неспазване на правила от 2007 г. насам

Глобата от 77 млн. евро е следствието от тригодишните договаряния сред Европейска комисия и България, които са препоръчвали на страната ни да вкара и други енергийни играчи на пазара. Последната им рекомендация е била да дадем на други, които имат повече опит с това, да ръководят газопреносните ни тръби”, уточни енергийният специалист Васко Начев в предаването „ Лице в лице” по bTV.

Европейската комисия ни санкции с 77 млн. евро поради блокиране на достъпа на съперници до газовата инфраструктура в България, което е в нарушаване на разпоредбите на Европейски Съюз.

Христо Казанджиев от Българския енергиен конгрес разяснява, че аргументите да се стигне дотук, е неспазването от страна на българските мениджъри и министерствата на Закона за енергетиката в България и разпоредбите на Европейски Съюз от 2007 година насам.

„ Това, което стана през 2010 година, е че напълно умишлено топ мениджърът на „ Булгартрансгаз “ стопира достъпа своеволно, макар рекомендацията от КЕВР. Тогава „ Овергаз “ напълно в правото си апелира пред Европейска комисия, което предизвика едно наказателно произвеждане против България. България търпи следствията от една незаконна безнаказаност на топ мениджъри на корпоративно и на държавно ниво”, съобщи Христо Казанджиев.

През лятото на тази година Народното събрание единомислещо даде да се разбере, че ние под никаква форма няма да влезем в извънсъдебно съглашение и ще пазиме националните ползи, сподели още Васко Начев. По думите му обаче това е довело до наложената глоба от 77 млн. евро. Според него в случай че в този момент ги попитаме обаче, те ще се оправдаят, че по този начин е трябвало да приватизират 51% от „ Булгартрансгаз “, а освен 21% както се говореше в началото. Ако нашите условия на пазара бяха такива, че повече от един състезател да употребява газопреносната система, нямаше да има и 1% предложение за приватизация, сподели специалистът.

Христо Казанджиев акцентира, че 20% приватизация на „ Булгартрансгаз “ нямаше да значат, че то става частно сдружение, а в противен случай – щеше да има един външен самостоятелни вложител, който да упражнява надзор над сдружението.

И двамата показаха, че нашата газопреносна система не работи по пазарни правила. „ Съвсем съзнателният отвод на достъп до гразопреносните тръби в този момент ще ни коства 77 млн. лева, а настояванията на „ Овергаз “ ще бъдат задоволени. Печелят всички тези, свързани с печеленето на публични поръчки в енергетиката”, сподели Казанджиев.

Към настоящия миг никой не задава въпроса къде са парите, вложени в компанията реализатор на „ Южен поток “ у нас. Сега се готви същото безотговорно източване на 2 млн. към прокарването на тръба от Турски поток през наша територия, сподели специалистът.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР