„Глобата от 77 млн. евро е следствието от тригодишните преговори

...
„Глобата от 77 млн. евро е следствието от тригодишните преговори
Коментари Харесай

Експерти за глобата на БЕХ: Търпим последствия от престъпна безотговорност

„ Глобата от 77 млн. евро е следствието от тригодишните договаряния сред Европейска комисия и България, които са препоръчвали на страната ни да вкара и други енергийни играчи на пазара. Последната им рекомендация е била да дадем на други, които имат повече опит с това, да ръководят газопреносните ни тръби”, уточни енергийният специалист Васко Начев в предаването „ Лице в лице” по bTV.

Европейската комисия ни санкции с 77 млн. евро поради блокиране на достъпа на съперници до газовата инфраструктура в България, което е в нарушаване на разпоредбите на Европейски Съюз.
БЕХ санкциониран за милиони, само че страната ни остава енергийно предпазена (ОБЗОР) Европейската комисия санкции държавния Български енергиен холдинг със 77 млн. евро. поради блокиране на достъпа на съперници на „ Булгаргаз ” до газовите ни тръби
Христо Казанджиев от Българския енергиен конгрес разяснява, че аргументите да се стигне дотук, е неспазването от страна на българските мениджъри и министерствата на Закона за енергетиката в България и разпоредбите на Европейски Съюз от 2007 година насам.

„ Това, което стана през 2010 година, е че напълно умишлено топ мениджърът на „ Булгартрансгаз “ стопира достъпа своеволно, макар рекомендацията от КЕВР. Тогава „ Овергаз “ напълно в правото си апелира пред Европейска комисия, което предизвика едно наказателно произвеждане против България. България търпи следствията от една незаконна безнаказаност на топ мениджъри на корпоративно и на държавно ниво”, съобщи Христо Казанджиев.
Борисов: Брюксел санкции БЕХ, тъй като не дадохме тръбите на съветски или турски компании (ВИДЕО) Премиерът похвали Жан Виденов и попита по какъв начин в Австрия вършат зимен туризъм без екология
През лятото на тази година Народното събрание единомислещо даде да се разбере, че ние под никаква форма няма да влезем в извънсъдебно съглашение и ще пазиме националните ползи, сподели още Васко Начев. По думите му обаче това е довело до наложената глоба от 77 млн. евро. Според него в случай че в този момент ги попитаме обаче, те ще се оправдаят, че по този начин е трябвало да приватизират 51% от „ Булгартрансгаз “, а освен 21% както се говореше в началото. Ако нашите условия на пазара бяха такива, че повече от един състезател да употребява газопреносната система, нямаше да има и 1% предложение за приватизация, сподели специалистът.

Христо Казанджиев акцентира, че 20% приватизация на „ Булгартрансгаз “ нямаше да значат, че то става частно сдружение, а в противен случай – щеше да има един външен самостоятелни вложител, който да упражнява надзор над сдружението.
Брюксел с коментар по проблема „ Български енергиен холдинг ” Европейска комисия предлага бизнесът на двете дъщерни компании на холдинга да бъде разграничен
И двамата показаха, че нашата газопреносна система не работи по пазарни правила. „ Съвсем съзнателният отвод на достъп до гразопреносните тръби в този момент ще ни коства 77 млн. лева, а настояванията на „ Овергаз “ ще бъдат задоволени. Печелят всички тези, свързани с печеленето на публични поръчки в енергетиката”, сподели Казанджиев.

Към настоящия миг никой не задава въпроса къде са парите, вложени в компанията реализатор на „ Южен поток “ у нас. Сега се готви същото безотговорно източване на 2 млн. към прокарването на тръба от Турски поток през наша територия, сподели специалистът.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР