Глобата идва след санкция от 390 милиона евро, наложена на

...
Глобата идва след санкция от 390 милиона евро, наложена на
Коментари Харесай

ЕС наложи нова глоба на Мета за личните данни

Глобата идва след глоба от 390 милиона евро, наложена на компанията при започване на януари

„ Мета “ (Meta), компанията майка на " Facebook " (Facebook), е получила през днешния ден нова санкция от 5,5 милиона евро за нарушение на европейския правилник за отбрана на персоналните данни от приложението за известия " УотсАп " (WhatsApp), съобщи Франс прес. Новата санкция, оповестена от Ирландия, идва след глоба от 390 милиона евро, наложена на компанията при започване на януари, съобщи Епицентър.

В новото решение ирландската комисия за отбрана на персоналните данни, която работи от името на Европейски Съюз, счита, че цифровият колос е работил " в нарушаване на отговорностите си във връзка с прозрачността ", съобщи регулаторът в официално съобщение.

Освен това " Мета " се базира на неправилно несъмнено правно съображение " за обработка на персонални данни с цел  възстановяване на услугата и сигурността ", регистрира ирландската комисия, която дава шест месеца на американската група, с цел да " приведе в сходство своите интервенции за обработка на данни ". 

Новата глоба се базира на учредения, аналогични с признатите при започване на месеца, което се отнася за филиалите на " Мета ", обществените мрежи " Facebook " (Facebook) и " Инстаграм " (Instagram).

Приетото при започване на месеца решение обаче обвиняваше тези филиали на " Мета " за нарушавания, свързани с обработката на персоналните данни за потреблението им за рекламни цели. Това решение евентуално ще се отрази на  рекламните доходи на групата. 

" Мета " разгласи незабавно желанието си да апелира и побърза да посочи, че глобата няма да попречи на таргетираната или персонализирана реклама.  

Глобата този път е много по-малка, най-много заради това, че не визира въпроси, свързани с таргетираната реклама, а и поради обстоятелството, че " ирландската комисия за отбрана на персоналните данни към този момент е наложила забележителна санкция от 225 милиона евро на " УотсАп " за обстоятелства, които се отнасят за същия интервал ", заяви органът. 

Регулаторът в действителност е наложил тежка глоба на " УотсАп " през септември 2021 година за несъблюдение на  отговорностите за бистрота при прехвърлянето на данни към други компании на групата. 

Ирландската комисия за отбрана на персоналните данни осъди също по този начин калифорнийския колос през септември с санкция от 405 милиона евро за нарушавания при обработка на данни на малолетни лица, а през ноември - с 265 милиона евро поради това, че не е защитила задоволително данните на потребителите.

Тази нова серия от санкции следва приемането при започване на декември на три обвързващи решения на Европейския комитет за отбрана на данните, който е европейският регулатор за бранша.  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР