Глобалното затопляне води до увеличение в Турция на зоонозните заболявания,

...
Глобалното затопляне води до увеличение в Турция на зоонозните заболявания,
Коментари Харесай

Учени алармират за ръст на зоонозните заболявания

Глобалното стопляне води до нарастване в Турция на зоонозните болести, типични за тропическия климат, предизвестява турски специалист, представен от " Хюриет дейли нюз ".

Според Микдат Кадъоглу, началник на катедрата по метеорология на Истанбулския механически университет, със стоплянето на климата може да се чака усилване на феномени като суши, наводнения, горски пожари, нашествия на скакалци и епидемии. 

" Със стоплянето на Турция се следи увеличение на зоонозните болести - заболявания, излъчени от животни на хора, както е в тропическия климат ", сподели специалистът.

Комарите, които убиват 1 млн. души годишно и предизвикват малария и други сходни болести, са преди всичко измежду тези рискове, счита Кадьоглу.

Ученият сигнализира, че броят на комарите в страната внезапно се е нараснал. Той обърна също по този начин внимание, че Световната здравна организация (СЗО) категоризира района на Югоизточен Анадол в Турция като " малариен район ".

" В бъдеще Турция ще би трябвало да образова повече експерти по тропически заболявания и да открие повече амбулатории за тропически заболявания ", счита специалистът, съгласно който особена паника будят заболявания като вируса на западнонилската тресчица.

Експертите към този момент предизвестиха общините и жителите на западните крайбрежни окръзи на страната да вземат строги ограничения против заплахата от вируса, който единствено за седмица аргументи 11 смъртни случая в Гърция, припомня уеб сайтът.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР