Глобалното затопляне в последните години и произтичащите от това благоприятни

...
Глобалното затопляне в последните години и произтичащите от това благоприятни
Коментари Харесай

МЗ: Нямаме финансов ангажимент към пръскането срещу комари и кърлежи

Глобалното стопляне в последните години и произлизащите от това удобни условия за размножаване, доведоха до годишно увеличение на популацията на комари напролет и лятото, което слага в риск публичното здраве и е причина за увеличение на заболяемостта от така наречен трансмисивни инфекции, излъчени посредством вектори (насекоми и кърлежи). Това декларира здравният министър Кирил Ананиев в отговор на депутатски въпрос за съответните дейности за ефикасни дезинсекционни и дезакаризационни мероприятия в общините по поречието на река Дунав.

Навременно приложени ограничения за ограничение и понижаване числеността на векторите в обитаемоте места понижава и опцията за предаване на този тип инфекции, както и риска от появяването и разпространяването на нововъзникващи такива.

Съгласно член 31, алинея 1 от Закона за здравето страната, общините, юридическите и физическите лица реализират дейностите си, като обезпечават опазването на виталната среда от нездравословно въздействащите върху здравето на индивида биологични, химични, физични и обществени фактори.

Дейностите по провеждането на обработки против инсекти (дезинсекция) и кърлежи (дезакаризация), имащи отношение към здравето на хората, са регламентирани с Наредба № 1 от 05.01.2018 година за изискванията и реда за осъществяване на дезинфекции, дезинсекции и дератизации (ДДД). Според наредбите на наредбата физическите и юридическите лица, стопанисващи и ползващи разнообразни типове обекти, като хранителни, лечебни заведения, детски градини, паркове, зелени площи, места за отдих и други, са длъжни за лична сметка да обезпечават дейностите по дезинфекции, дезинсекции и дератизации. Мероприятията по ДДД се правят от регистрирани в Министерство на здравеопазването за този тип активност профилирани компании, подлежащи на регулярен надзор от органите на държавния здравен надзор.

Видно от изложеното, Министерство на здравеопазването не е финансово ангажирано към осъществяването на дезинсекционни и дезакаризационни действия. Превантивните ограничения за понижаване числеността на векторите се провеждат и финансират от общините, които за тези цели следва годишно да възнамеряват средства в своите бюджети, прибавя министърът.

В осъществяване на нормативно избраните си задължения годишно Министерство на здравеопазването посредством Регионалните здравни инспекции (РЗИ) разпорежда с наставления действия по навременно образуване и осъществяване на ефикасни дезинсекционни обработки на територията на страната. Регионалните здравни инспекции по места оказват експертна помощ на общините при установяване на рисковите места за обработка, подбора на препарати, методите и периодите за обработка на площите и надзор върху качеството и успеваемостта на осъществените мероприятия, при съблюдаване разпоредбите на сигурност за хора и животни.

Съгласно наредбите на Наредба № 17 от 30.07.2008 година за изискванията и реда за осъществяване на диагностика, профилактика и надзор на внасяните паразитни заболявания, под методичното управление на Националния център по заразни и паразитни заболявания, РЗИ правят мониторинг на рискови местообитания на векторите, като информацията, се подава регулярно към общинските управляващи, декларира Ананиев.

Той прецизира, че Министерство на здравеопазването посредством РЗИ реализира всекидневен контрол на записаните остри заразни болести в страната, в т. ч. и на векторно-предаваните трансмисивни инфекции, като посредством Националната стратегия за профилактика и надзор на векторно-предавани трансмисивни инфекции при хората в Република България, призната Решение на Министерския съвет № 173 от 28.03.2014 година, обезпечава условия за ранна лабораторна диагностика на тези болести от лабораторията на Националния център по заразни и паразитни заболявания, за осъществяване на съответно и навреме лекуване, акцентира министър Ананиев, представен от БГНЕС.

Министерство на здравеопазването, в границите на своите нормативно избрани пълномощия ще продължи да извършва действия за реализиране на актуален и интегриран метод за профилактика на вектирно-предавани трансмисивни инфекции, възстановяване на епидемиологичния контрол и епидемиологичния надзор на този тип инфекции, приключва отговорът на министъра.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР