Глобалното затопляне ще влоши вкуса на бирата. Това прогнозираха учени

...
Глобалното затопляне ще влоши вкуса на бирата. Това прогнозираха учени
Коментари Харесай

Производител предупреждава: Още не сме го усетили, но в един момент би трябвало да се случи

Глобалното стопляне ще утежни усета на бирата. Това предвидиха учени от Чешката академия на науките. Ще понижи ли това потреблението на обичаната напитка на хиляди?

Вече трета година Симеон Първанов създава своя лична марка бира в пивоварната си в София, споделя bTV.

" Със сигурност покачването на температурите би скъсило интервала, в който може да цъфти едно растение и действително ще бъде готово за бране. Още не сме го усетили по отношение на нашите бири, само че в един миг би трябвало да се случи “, изясни Първанов.

Крафт бирата ще бъде наранена в най-голяма степен, отбелязва проф. Мирослав Трнка, откривател, професор и биоклиматолог към Чешката академия на науките.

" За занаятчийските бири хмелът е съществена суровина, тъй че бих предположил, че без задоволително първокласен хмел сигурно някои от по-вкусните и да кажем по-висококачествените бири биха били доста сложни за произвеждане “, изясни той.

По-високите температури ще доведат и до смяна на наличието на извънредно значимите алфа-киселини в хмела.

" Съдържанието на алфа-киселини е обвързвано с горчивината на хмела, което е най-важната причина, заради която той се употребява. Има избран предстоящ диапазон на наличие на алфа-киселини в хмела и колкото по-висок е той, толкоз по-качествен се смята “, изясни още Мирослав Трнка.

Засега обаче феновете на бира не са усетили фрапантна смяна във усета.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР