Глобалното затопляне не е еднакво интензивно във всички части по

...
Глобалното затопляне не е еднакво интензивно във всички части по
Коментари Харесай

Глобалното затопляне не е еднакво интензивно във всички части по света

Глобалното стопляне не е еднообразно интензивно във всички елементи по света. Това стана ясно от думите на климатолога проф. Едуар Бар . Днес той изнесе лекция по тематиката в Българската академия на науките, където изясни и на какво се дължи това.

" Това, което научаваме от данните, с които работим, е, че световното стопляне е по-интензивно на континентите , изключително в арктическите региони, където виждаме, че температурите се покачват 2-3 пъти по-бързо . Ако погледнем какво се случва в океаните, ще забележим, че там промените са по-слаби. В Северния Атлантик да вземем за пример стоплянето е минимално ", разяснява специалистът.
 
" Можем да погледнем въпроса и районно. В Средиземнорието смяната на температурата е по-малка в съпоставяне със прилежащи региони. Ако погледнем Черноморското крайбрежие също виждаме, че навътре в Франция, Италия, както и Северна Европа, световното стопляне е надалеч по-интензивно спрямо Черноморското крайбрежие ", изясни още професорът.
 

Проф. Едуар Бар е притежател на влиятелни награди, измежду които Рицар на Почетния легион на Френската република, Големият орден на Принц Алберт Първи от Океанографския институт на Монако, Почетен член на Кралската академия на Белгия.
 
Това е първата му аудиенция в България, която ще продължи със срещи във Варна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР