Глобалното затопляне може да се окаже по-горещо, отколкото някой е

...
Глобалното затопляне може да се окаже по-горещо, отколкото някой е
Коментари Харесай

След 100 години на Земята ще е напечено

Глобалното стопляне може да се окаже по-горещо, в сравнение с някой е предполагал. Данните, получени от сондите на Voyager и проучванията на астрономите допускат страховито бъдеще.

Според разбори на данните в недалечно бъдеще Слънчевата система ще се потопи в извънредно разводнен и парещ облак от остатъци на антична свръхнова звезда. Така счита група учени от Полша и Съединени американски щати.

Регистрираните данни са най-вече от сондите на Voyager, които се намират на границата на Слънчевата система. Там слънчевият вятър губи сила и отслабва под напора от галактически лъчи.

Там стартира далечният космос. Точно тази зона провокира интереса на откривателите. Например излъчването, което поражда конфликта на частиците, както и голямата лента, която обгръща като с колан небесната сфера и интензивно излъчва енергични неутрални атоми.

В самия завършек на Слънчевата система спътникът IBEX записал странна издължена област – въпросния колан. Произходът на небесния колан към момента остава мистерия. Неотдавна група астрономи изрече ново съмнение за пояснение на обстановката.

 След 100 години на Земята ще е напечено

Според тях Слънцето и неговите планети се движат през по този начин наречения Местен Междузвезден облак, който е със относително ниска компактност. Ние сме навлезли в него преди към 150 000 години.

Смята се, че ще излезем от този облак след към 20 000 години. Според учените коланът е взаимоотношение на междузвездния облак, в който се намираме, с разтопените останки от гърмежа на свръхновата звезда.

С термина свръхнова се назовават звезди, които пламват по-силно от новите звезди. Но в действителност нито едните, нито другите са нови, пламват единствено съществуващи небесни тела.

Такива звезди приключват еволюцията си с взривен развой. Междузвездният облак, в който се намираме, е просто дребна област на ниска компактност в Местния мехур, който е прочут на астрономите от дълго време.

Ако данните от сондите са правилни, това значи, че Слънцето се движи към границите на Местния мехур. Там температурата е много по-висока, в сравнение с в облака, което значи, че срещата ще е в действителност гореща.

Астрономите обаче не могат да кажат по какъв начин тъкмо ще се отрази това на климата на планетата ни. Разстоянието от Слънцето до колана е оценено на 2000 астрономически единици.

Ако вземем поради проекцията на скоростта и насочеността към центъра на образувания небесен колан, то се получава, че Слънчевата система ще се потопи в Местния мехур след към 500 години.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР