Глобалното затопляне е увеличило поне 600 пъти опасността от гореща

...
Глобалното затопляне е увеличило поне 600 пъти опасността от гореща
Коментари Харесай

Глобалното затопляне е увеличило 600 пъти опасността от гореща вълна в Сибир

Глобалното стопляне е нараснало най-малко 600 пъти заплахата от гореща вълна в Сибир тази година, оповестиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Учени от Англия, Русия, Франция, Нидерландия, Германия и Швейцария откриха, че парниковите газове са усили вероятността за нескончаем интервал с извънредно високи температури от 600 до няколко десетки хиляди пъти. Предварителните резултати от проучването към момента не са минали през самостоятелна оценка. Те обгръщат интервал от януари до юни тази година, в това число и деня, в който в Арктика бе регистрирана температура от 38 градуса по Целзий, предава Българска телеграфна агенция.

Изследователите са употребявали 70 климатични модела с хиляди комплицирани симулации и са сравнили актуалните условия с тези в свят, в който няма в допълнение стопляне от човешка активност, обвързвана с изгаряне на въглища, нефт и природен газ. Получените данни сочат, че без климатичните промени гореща вълна в Сибир би настъпила един път на 80 000 години и на процедура "би била невъзможна без човешкото влияние ", сподели ръководителят на проучването Андрю Чаварела от английската метеорологична работа.

Антарктическите пингвини печелят от световното стопляне

Учените са анализирали междинните температури в Сибир през първите шест месеца на годината, които са с към 9 градуса по-високи от нормалните и пика от 38 градуса, регистриран в гр. Верхоянск през юни. Всичко това не би било допустимо без парниковите газове, зародили вследствие на човешката активност, споделя Чаварела.

"Случващото се в Сибир се отличава от всичките ни проучвания на климатичните промени ", споделя Фридeрикe Ото, и.д. шеф на института за промени в околната среда в университета Оксфорд. "Определено това е най-силният сигнал, на който сме се натъквали до момента в проучванията си ", прибавя тя.

"Остава ни малко време за стабилизиране на климата на равнищата от Парижкото съглашение за климата ", прибавя Сара Кю от метеорологичния институт на Нидерландия.

Масовото изгубване на типове преди 450 млн. години може да се дължи на световно затопляне
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР