Глобалното затопляне e повсеместен проблем, който дава все нови и

...
Глобалното затопляне e повсеместен проблем, който дава все нови и
Коментари Харесай

Розовият лед в Алпите, който притесни учените

Глобалното стопляне e всеобщ проблем, който дава все нови и разнообразни измерения. То е притеснително както за нас, хората, по този начин и за растенията, и за животните. А последният сигнален сигнал пристигна преди дни.

В италианската част на Алпите се появи необикновен, розов лед . Явлението е следено от учени в региона на ледника Презена и към този момент има своето пояснение.

Промененият цвят на леда се дължи на водорасли , които се развиват в разтопените води под ледената повърхнина. Те стартират да се развъждат най-вече напролет и лятото, когато изискванията в този регион са идеални за тях - доста слънце, по-високи температури и доста хранителни субстанции.
 Снимка 487423

В резултат се основава натурален предпазен пласт от червен каротин , който защищава от нездравословните UV лъчи. Именно той е и повода за оцветяването на снега и леда в розово и алено. Този цвят може да бъде и по-различен, когато е породен единствено от цъфтежа на водорасли, предава DW.

Увеличаващият се брой на водораслите обаче има един и същи резултат - форсира топенето на ледовете , което в този регион на Алпите така и така е много по-бързо в последните години. А топлото лято и сухите зими основават причина за развиването на водораслите, които кардинално се срещат в Гренландия и по полюсите, където измененията също са в ход.
 Снимка 487428

Дори без феномени като розовия лед в Алпите, водораслите нанасят щета на ледниците. Без тях, белият цвят отразява огромна част от слънчевата радиация. А когато цветът им се промени поради цъфтежа на растенията, големите ледени парчета всмукват повече слънчева светлина и топлота , и по този начин се форсира тяхното размразяване.
 Глобалното стопляне, климатичните промени и за какво огромна част от рибите няма да могат да оцелеят
Как световното стопляне обрича рибите

Още последствия от почакването на температурите

Мрачната прогноза на учени от Европейския съюз за геоложки науки е, че през 2100 година в Алпите ще има едвам 5% от леда към сегашния миг . Заради нездравословните излъчвания във въздуха и без значение от водораслите, до края на годината планинската верига ще загуби половината от ледения си размер.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР