Глобалното увеличаване на продължителността на живота доведе до безпрецедентно нарастване

...
Глобалното увеличаване на продължителността на живота доведе до безпрецедентно нарастване
Коментари Харесай

Откриха в кръвта на столетници тайната на дългия живот

Глобалното увеличение на продължителността на живота докара до невиждано повишаване на каузи на доста старите хора. Застаряването на популацията в действителност е едно от главните достижения на човечеството, предизвикването е от ден на ден от годините живот да минават във допустимо най-хубаво здраве.

Стотици научни колективи търсят посредством разнообразни методики тайната на положителното здраве в преклонна възраст и дълголетието. Последната обява с упоритост да уточни маркери, които подсказват шанса човек да трансферира век живот, е от шведско изследване. То намира отговор на загадката в кръвта на дълголетниците. Швеция е измежду страните със забележителна дълготрайност на живота и бързо възходящ брой столетници. За последния половин век навършващите 100 година са се нараснали над 20 пъти.

Според откривателите макар самостоятелните разлики в метода на живот и здраве днешните столетници имат сходни резултати от кръвни проби по индикаторите, които приказват за диабет, бъбречно увреждане и сърдечносъдово здраве. Проучването проучва в профилираното издание " Геросайънс ” здравето на над 44 хиляди души, родени сред 1893 и 1920 година които са били на възраст сред 64 и 99 години, когато кръвните им проби са тествани за първи път. След това са проследявани, до момента в който наближат 100-годишна възраст. До тези впечатляващи години доближават 2,7% от извадката.

Изключителното дългоденствие е резултат от комплицирано взаимоотношение на разнообразни предпоставки, които не са изучени задоволително. Със сигурност включва генетично влечение и фактори на метода на живот.

Анализът на шведския екип съпоставя 12 молекули в кръвта, свързани с метаболизма, възпалението, работата на черния дроб и бъбреците, които са били свързвани със стареенето и смъртността в предходни изследвания.

Учените от Каролинския институт са се съсредоточили върху общия холестерол и кръвната захар като маркери на метаболизма, пикочната киселина, показваща равнища на инфектиране, както и върху ензими, показателни за здравето на черния дроб, и креатинина като мярка за работата на бъбреците.

Изследователите са проверявали и количествата на албумин и желязо в кръвта. С изключение на чернодробните ензими и албумина всички останали молекули са свързани с вероятността човек да стане столетник.

Оказва се, че супердълголетниците имат по-ниски стойности на три основни съединения. Онези, които са доживели стотния си рожден ден, са имали по-ниски равнища на глюкоза, креатинин и пикочна киселина от 60-те си години нататък, изяснява доктор Карин Модиг от Каролинския институт, който е основател за изследването.

Наднормените равнища на креатинина и пикочна киселина са присъщи за хронично бъбречно заболяване, а високата глюкоза - за диабета.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР