Глобално проучване показва, че цели 86% от потребителите на интернет

Глобално проучване показва, че цели 86% от потребителите на интернет ...

Близо 90% от потребителите се поддават на фалшиви новини.

Глобално проучване показва, че цели 86% от потребителите на интернет признават, че са се подлъгали по фалшиви новини. Изследването е проведено от Ipsos в 25 държави, като са анкетирани 25 000 интернет потребители, пише турският вестник "Сабах".
Основна платформа за поднасянето на подвеждащата информация била социалната мрежа Facebook.
Участниците в анкетата смятат, че както правителствата, така и медийните компании трябва да се борят с проблема, който допринася за растящото недоверие към информацията в интернет и има негативно влияние върху икономиката и политическите дебати.
Съединените щати са на първо място по разпространяването на фалшиви новини, смятат анкетираните. Следват ги Русия и Китай, предаде БГНЕС.
Най-лековерни се оказали жителите на Египет. Най-скептични към фалшивите новини били гражданите на Пакистан.
Резултатите от проучването показват още, че потребителите по света изпитват растящо недоверие към социалните мрежи, както и притеснения за опазването на личните им данни, използвани от алгоритмите на интернет компаниите.
В изследването, което е използвало мненията на хора интервюирани лично, както и такива, попълнили анкети по интернет, е било направено между 21 декември 2018 и 10 февруари 2019 г. по поръчка на Центъра за международни управленски иновации (CIGI) - неправителствена организация за анализи, базирана в Канада.

Източник: actualno.com