Глобално проучване на нагласите към науката разкри мащаба на кризата

...
Глобално проучване на нагласите към науката разкри мащаба на кризата
Коментари Харесай

Тревожна криза на доверието във ваксините в Европа

Глобално изследване на настройките към науката разкри мащаба на рецесията на доверието във имунизациите в Европа , като демонстрира, че единствено 59% от хората в Западна Европа и 50% в Източна Европа считат, че имунизациите са безвредни , в съпоставяне със 79% по света.

В целия свят 84% от хората признават, че имунизациите са ефикасни, 92% споделят, че детето им е било имунизирано. Но макар положителните здравни и просветителни системи, в някои елементи на Европа има ниско доверие във имунизациите. Франция има най-високи равнища на съмнение - 33 %.

Има огромни болести от морбили в редица страни, които се разпространиха на територията на целия континент, свързани с колебливостта по отношение на имунизациите.

Д-р Хайди Ларсън, която е шеф на Проекта за доверие към имунизациите в Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина, съобщи, че обществените мрежи ускоряват паниките. Въпреки че доверието във Англия е по-високо спрямо други елементи на Европа, тя също е уязвима на тези настроения.

Първото изследване на Wellcome Global Monitor, което е обхванало отношението измежду 140 000 души по света, демонстрира явни връзки сред доверието на хората в лекарите, медицинските сестри и учените и доверието им във имунизациите. То също по този начин демонстрира, че недоверието в държавните институции върви ръка за ръка със подозрения по отношение на сигурността на имунизациите. Неотдавнашно следствие на " Гардиън " разкри връзките сред антисистемната популистка политика в Европа и настроенията против имунизациите.

" Това първо по рода си световно изследване ясно демонстрира, че вярванията на хората за науката са надълбоко повлияни от тяхната просвета, подтекст и история ", разяснява Имран Хан, който е представител на Wellcome Global Monitor, които са упълномощили изследването на " Галъп ". " Трябва да се грижим повече за тези връзки, в случай че желаеме всички да се възползват от науката ", добави той.

Връзката е най-очевидна в региона на имунизациите. " Все повече хора и цели страни по света, където доверието във имунизациите понижава и разбирането понижава. Това съставлява голям риск за публичното здраве ", предизвести Хан.

По думите на Ларсън обществените мрежи са се трансформирали в усилвател на подозрение. " Социалните мрежи са доста нестабилни. Те изцяло трансформираха пейзажа ", уточни тя и посочи, че е мъчно за учените да се борят с разпространяването на дезинформация, тъй като постоянно това не става обществено. Голяма част от нея се е трансферирала в частни Facebook групи и други сходни недостъпни конгреси.

Ларсън сподели, че може да отнеме години, преди да се усетят цялостните последствия от подкопаването на доверието във имунизациите. Андрю Уейкфийлд, дискредитиран гастроентеролог, разгласява отчета си, в който се твърди, че има връзка сред имунизацията MMR (ваксина против морбили, паротит и рубеола) и аутизма през 1998 година " Това беше пет години преди отчетът му да има цялостно въздействие върху приемането на вакнини ", означи Ларсън.

Бангладеш и Руанда имат най-високо доверие във имунизациите в света. Руанда също по този начин има най-голямо доверие в своето опазване на здравето - 97 %, при приблизително за света 76 %.

" В разрастващите се страни, където смъртоносни заболявания като дифтерит, морбили или магарешка кашлица са по-чести, виждах майки да се редят на опашки в продължение на часове, с цел да се уверят, че детето им е имунизирано ", отбелязва Сет Бъркли, основен изпълнителен шеф на Gavi, Алианс на имунизациите, като добавя: " В по-богатите страни, където към този момент не виждаме ужасното влияние, което тези предотвратими заболявания могат да имат, хората са по-резервирани. Тази въздържаност е разкош, който не можем да си позволим. "

Северна Европа, в това число Англия, има повече доверие в сигурността и успеваемостта на имунизациите от Западна и Източна Европа. В Северна Европа 73 % от хората считат, че са в сигурност, същата цифра като в Северна Америка, а 84% считат, че имунизациите са ефикасни (83 % в Северна Америка). Само 65 % от източноевропейците считат, че са ефикасни. В Украйна, където е имало повече от 53 000 случая на морбили през предходната година, тази цифра е 50 %.

УНИЦЕФ съобщи през март, че случаите на морбили по света са се нараснали до " обезпокоително високи равнища ". Заболяването е мощно заразно и в развиващия се свят убива едно на всеки 100 деца, които се заразяват.

Wellcome Global Monitor е открило смесени усеща към науката по света. Половината от популацията на света споделя, че не знаят доста за науката, а 20 % споделят, че се усещат изключени от изгодите от нея. Петдесет и пет % от хората във Франция настояват, че науката и технологиите ще доведат до загуба на работни места в техния регион, както и 37 % от хората във Англия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР