Глобалният технологичен лидер в областта на високоефективните решения за чиста

...
Глобалният технологичен лидер в областта на високоефективните решения за чиста
Коментари Харесай

65 години от първата АЕЦ в света


Глобалният софтуерен водач в региона на високоефективните решения за чиста сила - „ Росатом “, публично започва поредност от събития, с цел да означи рождението на съветската нуклеарна енергетика и 65-ата годишнина от първата атомна електроцентрала в света. Тя се намира в град Обнинск, Калужка област, Русия. Това е първата промишлена АЕЦ. Включена е в единната енергийна мрежа на Русия на 26 юни 1954 година

По мотив юбилея, генералният шеф на „ Росатом “ Алексей Лихачов съобщи: „ За последните 65 години, еволюцията на нуклеарните технологии ги е направила по-безопасни, по-надеждни и по-ефективни от всеки път. От 1954 година цялата ни промишленост е извлякла доста поучения, приложила е разнообразни превантивни ограничения и най-хубави практики и е приела такива високи стандарти, че светът без атомна сила към този момент е невъобразим. Сега, през 2019 година, ние сме горди, че можем да предложим най-модерното потомство атомен реактор ВВЕР-1200 от потомство „ 3 плюс “ с мощ, по-голяма от всеки път и с в допълнение нараснала сигурност. “

„ През 1949 година, когато целият свят приемаше нуклеарните технологии най-вече като военни, нашите учени предложиха модел за спокойно потребление на атомната сила. Неслучайно първият енергиен реактор получи съкращението AM – „ Атом кротичък “, добави той.

Тържествата по случай 65-та годишнина от началото на нуклеарната енергетика започнаха в централата на „ Росатом “ в Москва с гала по награждаване на учени и експерти, дали своя принос за развиването на съветската атомна енергетика. Успоредно с това се провежда и кръгла маса за разискване на въздействието на АЕЦ върху околната среда.

Град Обнинск също е хазаин на редица събития във връзка юбилея, сред които интернационална научно-техническа конференция за нуклеарната енергетика, подкрепена от „ Росатом “ и МААЕ, с присъединяване на водещи и одобрени специалисти като ръководителя на Световната асоциация на нуклеарните оператори Том Мичъл, генералния секретар на Европейското нуклеарно сдружение Фернандо Наредо, заместник-генералния шеф на МААЕ Михаил Чудаков и други.

Реакторът на Обнинската АЕЦ е спрян на 29 април 2002 година, откакто сполучливо работи рекордните 48 години – с 18 години повече от плануваното. Индустриалният мемориален комплекс “Първата в света АЕЦ” в Обнинск приема годишно повече от пет хиляди гости. През 2018 година той е бил посетен от над 340 задгранични жители от 32 страни.

Първата АЕЦ в света е ситуирана в град Обнинск, Калужка област. Тя е първата в света промишлена атомна централа, включена в единната енергийна мрежа „ Мосенерго “ на 26 юни 1954 година в 17 часа и 45 минути московско време. Понастоящем Обнинската АЕЦ се намира в развой на извеждане от употреба. Нейният реактор е заглъхнал на 29 април 2002 година, откакто работи сполучливо съвсем 48 години.

История на строителството:

През октомври 1945 година Техническият комитет, основан при Совнаркома на Съюз на съветските социалистически републики на Първо основно ръководство, предходник на Министерство на междинното машиностроене, преглежда бележката на учен Пьотр Капица „ За използването на вътрешноатомната сила за мирни цели “. Управлението на дейностите, свързани с мирния атом, поема президентът на Академията на науките Сергей Вавилов. Не след дълго Игор Курчатов излага своите съображения за опцията за потребление на уран-графитовия реактор за произвеждане на електрическа енергия. След като взема под внимание доводите на учените, на 16 май 1949 година държавното управление на Съюз на съветските социалистически републики издава разпореждане за основаване на първата атомна електроцентрала. За теоретичен началник на дейностите е назначен Курчатов, а основен конструктор на реактора е Николай Долежал.

През май 1950 година излиза държавно разпореждане за началото на строителните действия на първата АЕЦ. След една година е определено и мястото за нейното създаване.

Одобрен е за създаване уран-графитов реактор от канален вид с пръстеновидни горивни касети (твелове), с топлоотнемане посредством „ некипяща “ вода под налягане от 100 атмосфери. При избор на вида реактор е регистриран опитът, насъбран при основаване и употреба на промишлените реактори за преправка.

Строителството на постройката на АЕЦ стартира през 1952 година на мястото на бившето село Пяткино. През февруари 1954 година във Физико-енергийния институт е построен реактор с нулева мощ („ сериозен стенд “). Той е съединен в една от лабораторните стаи на първия етаж на основния корпус на института. Целта на основаване на стенда съгласно ръководителя на физичните измервания на реактора на АЕЦ М. Е. Минашин е нуждата от пробна инспекция на пригодността на изчислителните методики, употребявани при установяване на характерностите на реактора на първата АЕЦ. На този стенд на 3 март 1954 година за първи път на територията на Калужка област е осъществена самоподдържаща се верижна реакция на разделяне на уран.

Пускане и по-нататъшна употреба:

За стартирането на реактора е формирано щатно разписание с 4 смени личен състав. Начело на групата, осъществила стартирането, е руският атомен физик Б. Г. Дубовски, който има опит от стартирането на първия в Съюз на съветските социалистически републики реактор Ф-1, станало под управлението на Курчатов на 26 декември 1946 година. За шеф на първата АЕЦ е назначен Н. А. Николаев, а за теоретичен началник на целия план – наскоро поелият управлението на лаборатория „ В “ (предшественичката на Физико-енергийния институт) Д. И. Блохинцев, прочут по това време научен физик. На 9 май в 19 часа и 7 минути при зареждане на към 60 горивни канала (ГК) е достигнато сериозно положение. След това дейната зона на реактора е изцяло заредена, вместила е 128 софтуерни канала (ТК). На 26 юни 1954 година за първи път в света е осъществен енергиен пуск в АЕЦ.

Началникът на обект „ В “ Дмитрий Блохинцев записва в оперативния дневник: „ 17 часа и 45 минути. Парата е подадена към турбината “. Академиците Курчатов и Александров поздравяват всички участници в това историческо събитие с думите: „ С лёгким паром! “ (така се поздравяват руснаците, откакто посетят фамозната съветска парна баня).

През октомври 1954 година централата е изведена на планови параметри. Електрическата сила, създадена от първата в света атомна електроцентрала, е подадена към външни консуматори – в мрежата на „ Мосенерго “.

От 1956 година нататък в електроцентралата се организират проучвания за основаване на реактори от друг вид, нужни за основаване на по-мощни централи. От 1956 година АЕЦ е открита за руски и задгранични делегации. Десетки хиляди екскурзианти от съвсем всички страни посещават централата, което оказва помощ за смяната на гледната точка по отношение на атомната сила.

Извеждане от употреба:

До 2000 година по-нататъшната употреба на Обнинската АЕЦ, която служи безаварийно 48 години (18 години повече от планувания срок), престава да бъде стопански целесъобразна при изискванията на пазарна стопанска система.

Реакторът е спрян на 29 април 2002 година.

Наред с процесите на извеждане от употреба, централата работи като Отраслов мемориален комплекс с учебен център. Сега там се организират многочислени екскурзии на възпитаници и студенти, посещават я задгранични делегации. Експозицията на музея е източник на информация за историята на развиването на атомния бранш. Към мемориалния комплекс работи универсално учебно заведение за развиване „ Умно сърце “. Електроцентралата е обект на изключително внимание от страна на експертите атомни експерти и феновете на развиващия се по света „ атомен туризъм “.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР