Глобалният капацитет за производство на електроенергия от въглища е нараснал

...
Глобалният капацитет за производство на електроенергия от въглища е нараснал
Коментари Харесай

Токът от въглища в света нараснал с 2% миналата година

Глобалният потенциал за произвеждане на електрическа енергия от въглища е повишен с 2% през 2023 година, с помощта на новопостроените мощности в Китай и забавянето на извеждането от употреба на други места, оповестява Ройтерс.

В нов отчет на Global Energy Monitor (GEM), за който написа и Carbon Brief, се заключава, че през предходната година е маркиран най-големият годишен растеж на потенциала на въглищните електроцентрали от 2016 година насам, като през предходната година са въведени в употреба близо 70 гигавата (ГВт) мощности в целия свят, в това число 47,4 ГВт в Китай, написа изданието.

Извън Китай потенциалът на въглищните електроцентрали е повишен за първи път от 2019 година насам,

а единствено 21,1 GW са били спрени в международен мащаб, се отбелязва в публикацията.

Нови въглищни електроцентрали са издигнати в Индонезия, Индия, Виетнам, Япония, Бангладеш, Пакистан, Южна Корея, Гърция и Зимбабве, както и в Китай, оповестява " Гардиън ".

Авторите на отчета настояват, че въглищните централи би трябвало да се затварят с по-бързи темпове и че Китай би трябвало да одобри по-строг надзор върху разширението на мощностите си, продължава публикацията.

Учените предизвестяват, че

всички въглищни централи би трябвало да бъдат затворени до 2040 година, в случай че желаеме стоплянето да бъде лимитирано до 1,5 °C над прединдустриалните равнища,

а това изисква централите да се затварят с най-малко 6 % всяка, се споделя още в отчета. Две трети от новоизградените въглищни централи в света през предходната година са били в Китай, оповестява New York Times.

Страната възнамерява да продължи да построява въглищни електроцентрали през идващите години и в случай че построи всички препоръчани от нея централи, това ще се равнява на една трета от настоящия ѝ настоящ парк, добавя той. Понастоящем

на Китай се падат 60% от международното ползване на въглища, следван от Индия и Съединени американски щати,

отбелязва вестникът.

Отделно от това, отчет на LSEG откри, че Съединени американски щати са на път да понижат каузи на въглищата в националното произвеждане на електрическа енергия до рекордно ниски равнища през идващите месеци, се изяснява в коментар на Ройтерс.

През първите три месеца на 2024 година делът на въглищата в електроенергийния микс е бил към 16%, в съпоставяне със 17% през същия интервал на 2023 година и 24,3% през 2021 година, се прибавя в отчета.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР