Глобалният индекс за конкурентоспособност на талантите за 2019 година, който

...
Глобалният индекс за конкурентоспособност на талантите за 2019 година, който
Коментари Харесай

България се нарежда на 54-то място сред 125 държави по конкурентоспособност на талантите

Глобалният показател за конкурентоспособност на гениите за 2019 година, който се създава от Adecco Group и един от най-престижните бизнес университети в света INSEAD, беше показан в България.
Специален акцент в тазгодишния разбор е предприемачеството - по какъв начин се предизвиква, отглежда и развива в целия свят и по какъв начин това се отразява на конкурентоспособността на другите стопански системи. Докладът откроява нови подходи за стимулиране на предприемачеството, в това число и вътре в фирмите, като да вземем за пример развиване на нововъведенията изпод нагоре за в допълнение ангажиране и вдъхновяване на чиновниците. Тези процеси са доста забележими в градовете, където екосистемата на „ Smart city " работи като магнит за нови гении.

Докладът мери равнищата на световната конкурентоспособност на гения, като преглежда 68 знака. Анализът за 2019 година обгръща 125 национални стопански системи и 114 града, във всички групи по равнища на приходите и стадий на развиване.

Лидери в класацията за 2019 година са Швейцария, Сингапур и Съединени американски щати. При градовете най-високо се подрежда Вашингтон, следван от Копенхаген, Осло, Виена и Цюрих. България е класирана на 54-то място, а София - на 78-мо.

Най-високо е класирана България по индикаторите „ Задържане на гении " и „ Глобално познание ". Най-голямото предизвикателство за страната ни остава опцията за привличане на гении - родни и задгранични.

България е обсъждана в конкуренция с групата от страни в Източна и Южна Европа, които са с високи и междинни към високи приходи.

Резултатите за конкурентоспособност на гениите в България се регистрират като по-добри от междинните, защото, макар че това е страната с най-ниския Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, тя изпреварва Румъния и Хърватска и с малко отстъпва на Гърция, Унгария и Полша.

В този район с най-хубави резултати в класацията се подрежда Чехия, която е с двойно по-висок Брутният вътрешен продукт от България (сравнима е по-богатство с Италия). Тя изпреварва България единствено с 16 позиции.



„ Пазарът на труда се трансформира доста бързо. Затова е значимо обособените страни и градове да оферират подобаващи условия за привличане на гении. В противоположен случай има риск да бъдат изпуснати даже към този момент привлечените хора и бизнеси, които да потърсят по-добри условия другаде. Резултатите от тазгодишния отчет са в допълнение доказателство за това по какъв начин предприемаческият гений от ден на ден се преглежда като основен фактор за насочване в непрекъснато изменящия се свят. Създаването на верните условия и развъждането на предприемачески дух е от извънредно значение за развиването на гениите и за полагане на основата за развиването на стопанските системи за в бъдеще. ", разяснява Ален Дехейз, основен изпълнителен шеф на Adecco Group.
„ Като международен водач в региона на HR услугите, всекидневно сме очевидци на конкуренция за гении. Отделните компании и страни се конкурират в международен мащаб за развиване и привличане на по-добри гении и за задържане на чиновниците, които способстват за конкурентоспособността, нововъведенията и растежа. В този подтекст всички се нуждаят от количествени принадлежности, които могат да подкрепят вземането на решения и създаването и използването на по-добри тактики и политики в области като образованието и заетостта. Глобалният показател за конкурентоспособност на гениите е тъкмо подобен инструмент. Бизнесът и държавното управление би трябвало да работят ръка за ръка, за основаването на просвета и метод на мислене, които ще отключат позитивния капацитет, носен от технологиите и по този начин да създадем България магнит за гении. ", сподели Константинос Милонас, изпълнителен шеф на Adecco Group за България и Гърция.



Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР