Глобалния предприемачески индекс измерва както качеството на предприемачеството, така и

...
Глобалния предприемачески индекс измерва както качеството на предприемачеството, така и
Коментари Харесай

Предприемаческата среда се подобрява, но България още е на дъното в Европа

Глобалния предприемачески показател мери както качеството на предприемачеството, по този начин и до каква степен добре е развита предприемаческата екосистема

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Делът на българите, които стартират личен бизнес, пораства леко

Сред главните спънки за бизнесмените са неналичието на държавна поддръжка и съответно обучение и корупцията
23 окт 2017
България е 82-ра по предприемачество в света

В класацията на GEDI са включени 137 страни, Съединени американски щати остава водач за трета поредна година
18 ное 2016 На челни позиции остават англосаксонските, северните и западноевропейските страни. България е третата страна в света и втората в Европа по усъвършенстване на знаците си за предприемачество през последната година. Макар като цяло да остава в средата на класацията, индикаторите й доста се покачват, с което се изкачва с 13 позиции в Глобалния предприемачески показател на GEDI (Глобалния институт за развиване на предприемачеството) и заема 69-а позиция от общо 137 страни. В Европа обаче е по-близо до дъното. Най-голям напредък страната прави по знаците за нововъведения и умения за пускане на бизнес.

Покачването в световната ранглиста е ненапълно предстоящо, откакто оповестеното неотдавна второ национално изследване на GEM сподели, че делът на българите, които се заемат с предприемачество, е повишен от 3.5 на 4.8%. Индикаторите на GEM образуват над половината от световния показател, а останалите индикатори са от изследвания на разнообразни интернационалните организации.

Съединени американски щати остават отпред на международната ранглиста за четвърта поредна година. В рамките на Европа най-добре се показва Швейцария, която се подрежда на второ място в световния показател.

Къде е България

Глобалният предприемачески показател мери както качеството на предприемачеството, по този начин и до каква степен добре е развита предприемаческата екосистема в дадена страна, като се базира на 14 съставния елемент (стълба). В ранкинга за 2018 година България усъвършенства общата си оценка с 5.1 точки, достигайки 27.8 точки (22.7 в миналогодишния индекс). За съпоставяне, водачът Съединени американски щати има 83.6 точки. Това подрежда страната на 69-а позиция (82-ро място за 2017 г.) и я слага в компанията на Индия и Панама (виж таблицата). В рамките на Европа България заема 32-ро място от 38 страни, участващи в показателя.

В съпоставяне с предходната година страната доста усъвършенства индикаторите си за продуктови и процесни нововъведения, които отразяват способността й да създава нови артикули и да интегрира нови технологии в бизнеса. Процесните нововъведения са и най-силната страна на България съгласно показателя за 2018 година В същото време страната към момента се оправя зле във връзка с опциите за пускане на бизнес - както като дарба на хората да ги разпознават, по този начин и като институционална среда, която да разрешава те да се случат, макар че този индикатор леко се покачва.

Това е втората годишна ранглиста, в която България е включена с данни от национално проучване. През 2016 година тя беше на 46-а позиция, само че мястото беше избрана въз основа на усреднени GEM данни за Румъния и Черна гора, както планува методологията на показателя, а не на действително измерени индикатори.

Световните водачи

На челни позиции в световния показател остават англосаксонските, северните и западноевропейските страни. Десетте водещи страни в света по предприемачество затвърждават модела, който се наблюдаваше и предходната година, а точно, че страните с по-високи приходи имат по-добре развита предприемаческа система.

Най-голямата изненада в тазгодишната ранглиста е, че Обединеното кралство се изкачва от 8-а на 4-а позиция, а Швеция слиза от 4-а на 9-а позиция. Тъй като резултатите на водещите страни са доста близки, дребните вариации в точките от година на година могат да доведат до относително огромна смяна в позицията в топ 10, написа в проучването. Макар и с вътрешни разбърквания, като цяло водачите в класацията остават съвсем без смяна. Единственото изключение е изкачването на Франция от 13-а на 10-а позиция и отпадането на Холандия от водещата десетка (11-о място за 2018 г.).

Какво се трансформира

Индексите на обособените страни в международната ранглиста се покачват приблизително с 3% по отношение на предходната година. По райони най-голям резултат регистрира Азиатско-тихоокеанският район. Европа поддържа постоянни високи резултати във връзка с въвеждането на технологии и навлизането на външни пазари (интернационализация) и доста усъвършенства индикатора си за умения за пускане на бизнес. Северна Америка, която има два представителя в световния топ 3 (Канада е на трета позиция), се показва най-силно по индикаторите за усещане за опция и вдишване на риск.

Като цяло в света индикаторите за продуктови нововъведения се покачват с 22% по отношение на предходната година, а тези за умения за пускане на бизнес - с 11%. Това съгласно създателите на проучването демонстрира, че международното население става по-образовано и открива повече благоприятни условия за основаване на нови артикули. Леко намаление (под 2%) се следи в знаците за културна поддръжка (т.е. по какъв начин се гледа на предприемачеството в дадена държава), човешки капитал, конкурентоспособност, интернационализация и рисков капитал. Заключението на създателите е, че някои аспекти на предприемачеството са станали по-трудни през последната година, само че бизнесмените отлично се оправят с това предизвикателство, като получават нови познания и усъвършенстват потенциала си за нововъведения.

Европа

Седем от десетте страни с най-голям показател в световната ранглиста са европейски, само че от огромните страни в топ 10 попадат единствено Обединеното кралство и Франция. Германия е 15-а, а Испания и Италия са надлежно на 34-о и 42-о място. Начело на районната ранглиста стоят северните страни, до момента в който източноевропейските са на дъното. Обединеното кралство, България, Италия, Полша и Ирландия са подобрили резултатите си с най-малко 3.5% по отношение на предходната година, което ги слага в топ 10 на страните с максимален растеж в класацията в света.

Като цяло Европа покачва показателя си с 3.4% за 2018 година Европейските страни регистрират високи резултати във връзка с уменията за пускане на бизнес, което се дължи на необятния достъп до висше обучение. Най-голямата уязвимост на района е предприемаческата мрежа, макар че резултатът му е над междинния за света. Резултатите на Европа са добре уравновесени по всички индикатори на показателя, което значи, че един по-широк микс от политики би имал по-голям резултат върху цялостното показване, в сравнение с фокусирането върху една област, показват създателите на проучването.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР