Глобалните военни разходи са се повишили през 2017 г. до

...
Глобалните военни разходи са се повишили през 2017 г. до
Коментари Харесай

Глобалните военни разходи са достигнали най-високото си равнище през 2017 г. след Студената война

Глобалните военни разноски са се повишили през 2017 година до най-високото си ниво след Студената война, като Съединени американски щати, Китай и Саудитска Арабия са отпред в листата, сочи годишният отчет на Стокхолмския интернационален институт за проучвания на проблемите на мира (СИПРИ), оповестен през днешния ден.

Военните разноски в света са се нараснали с 1,1 % по отношение на 2016 година и са достигнали общо 1,73 трилиона $, съобщи ДПА. Разходите за военни потребности са съставили 2,2 % от световния Брутният вътрешен продукт или по 330 $ на всеки земен гражданин, отбелязва ТАСС.

Съединени американски щати остават водач с 610 милиарда $, без изменение по отношение на предходната година. На тях се пада над една трета от световните военни разноски в света, отбелязва ДПА. Втори е Китай, който е изразходвал 228 милиарда $, нарастване с 5,6 % по отношение на 2016 година, като съгласно СИПРИ е отбелязал най-голямото нарастване в безспорна стойност – 12 милиарда $. Делът на страната в световния размер е повишен от 5,8 % през 2008 година до 13 % през 2017 година

Саудитска Арабия е изместила Русия от третото място, изразходвайки 69,4 милиарда $, увеличавайки разноските си с 9,2 %. След нея в района на Близкия изток се подреждат Иран (+9 процента) и Ирак (+22 процента). В тази част от света делът от Брутният вътрешен продукт, употребен за военни цели, е най-голям – 5,2 %.

Нито един различен район не е изхарчил за военни потребности повече от 1,8 % от Брутният вътрешен продукт, отбелязва ТАСС.
Военните разноски на Русия са спаднали през 2017 година за първи път от 19 години (от 1998 г.) – с 20 % спрямо 2016 година – до 66,3 милиарда $. Орязването на военния бюджет на Руската федерация с 13,9 милиарда $ е било най-голямото в света за миналата година.

СИПРИ показва като главен фактор рухването на цените на петрола. В резултат делът на военните разноски е понижен от 5,5% до 4,3% от Брутният вътрешен продукт на страната. Въпреки това съветският индикатор продължава да е най-високият в Източна Европа.

Частично “заради чувството за опасност, произлизаща от Русия”, страните от Западна и Централна Европа са нараснали предходната година военните си разноски надлежно с 12% и 1,7%. Съвкупните разноски на 29-те страни от НАТО са били 900 милиарда $ или 52% от световните военни разноски, отбелязва ТАСС.

Индия е изтикала Франция на пето място, изразходвайки съвсем 64 милиарда $ за военни цели (увеличение с 5,5 % по отношение на предходната година).

Данните на СИПРИ включват заплати, разноски за интервенции, покупки на оръжие и съоръжение, изследователска и развойна активност, отбелязва ДПА.

/БТА/

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР