Глобалните военни разходи през 2022 г. са се увеличили с

...
Глобалните военни разходи през 2022 г. са се увеличили с
Коментари Харесай

Глобалните военни разходи достигат 2,24 трилиона долара през 2022 г.

Глобалните военни разноски през 2022 година са се нараснали с 3,7 % в действително изражение до 2,24 трилиона $, като в Европа нарастването е най-голямо от 30 години насам, се споделя в отчет на Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира (SIPRI).

Първите три страни с най-високи разноски за оръжие са Съединени американски щати, Китай и Русия. На тях се падат 56 % от световния размер. Ситуацията в Украйна и напрежението в Източна Азия бяха главните мотори на растежа, който продължава за осма поредна година. В Европа военните разноски набъбнаха с 13%. Това се дължи основно директно на спора сред Русия и Украйна, само че помощта за Украйна и опасенията от хипотетична засилена опасност от страна на Руската федерация принудиха други страни да преразгледат военните си бюджети в посока нагоре.

" Продължаващото повишаване на международните военни разноски през последните години е знак, че живеем във все по-несигурен свят ", споделя Нан Тиан, старши откривател в програмата на SIPRI.

В отчета се отбелязва, че военните разноски в Централна и Западна Европа са се върнали на равнищата от Студената война. В Централна Европа те възлизат на 345 милиарда щатски $ през предходната година, като в действително изражение за първи път надвишават стойностите от 1989 година и са с 30% по-високи от тези през 2013 година Някои страни към този момент са нараснали разноските си за защита, а други са декларирали желанието си да го създадат, и то за интервал до 10 години. Най-рязкото нарастване на военните разноски беше записано във Финландия (36%), Литва (27%), Швеция (12%) и Полша (11%).

Според специалистите на института обстановката в Украйна е оказала директно влияние върху решенията за военни разноски в Централна и Западна Европа. " Това включва многогодишните проекти на няколко държавни управления за увеличение на разноските. В резултат на това можем с съображение да чакаме, че увеличението на военните разноски в Централна и Западна Европа ще продължи през идващите години ", написа старшият програмен помощник Диего Лопес да Силва./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР