Глобалните цени на петрола се повишиха, след като избухнаха битките

...
Глобалните цени на петрола се повишиха, след като избухнаха битките
Коментари Харесай

Ще продължат ли световните цени на петрола да растат поради войната Израел-Хамас?

Глобалните цени на петрола се покачиха, откакто избухнаха борбите сред Израел и Хамас на фона на спекулации за това по какъв начин спорът може да засегне производството на сила в Близкия изток.

В понеделник световният бенчмарк Brent Crude се увеличи с 4,2 % до 88,15 $ за барел, до момента в който американският бенчмарк West Texas Intermediate се увеличи с 4,3 % до 86,38 $ за барел.

Продължете да четете лист от 4 детайла Какво знаем: Броят на убитите, изчезналите, отвлечените чужденци в Израел

Заключението: Къде отивате, когато Израел удари дома ви в Газа? Десетки убити и ранени във военни дейности офанзива против бежански лагер в Мианмар Хамас споделя, че ще убие заложници, в случай че израелските офанзиви против цивилни в Газа продължат завършек на списъка

Въпреки че нито Израел, нито обсадената Ивица Газа са обилни производители на нефт, пазарите са разтърсени от опасения, че спорът може да докара до по-широка районна неустойчивост.

Близкият изток е дом на някои от най-големите огромни производители на нефт в света, в това число Иран и Саудитска Арабия, както и на основни директни направления като Ормузкия пролив, който е прочут като най-важната „ петролна въздушна точка “ в света.

Ще продължат ли цените на петрола да порастват в обозримо бъдеще?

Въпреки че доста ще зависи от това по какъв начин ще се развие спорът, анализаторите споделят, че непосредственият резултат върху цените на силата евентуално ще бъде стеснен.

За разлика от скока в цените на петрола, който последва нашествието на Русия в Украйна предходната година, боевете сред израелски бойци и бойци на Хамас, които са умъртвили повече от 1500 души до момента в Израел и Газа, не включват директно страните производителки на нефт.

Morgan Stanley сподели в записка в понеделник, че краткосрочният риск за доставките на нефт е невисок, само че това може да се промени, в случай че спорът се популяризира в други страни.

„ В доста кратковременен проект, макар спекулативната реакция, която следим на петролния пазар, виждам риска от повишение на цените на суровия нефт като фактически стеснен от това събитие “, сподели Майк Ротман, президент и създател на Cornerstone Analytics Ал Джазира.

Ротман сподели, че също по този начин не чака спорът да повлияе на световното търсене и производството на ОПЕК в дълготраен проект, макар че други фактори като намаляващите петролни ресурси другаде по света могат да повлияят на цените.

Кои фактори могат да доведат до по-нататъшно повишаване на цените на петрола?

Два основни фактора, които би трябвало да наблюдавате, са дали спорът притегля Иран или Хизбула, основана в Ливан въоръжена формация, която е съдружник както на Хамас, по този начин и на Иран.

В понеделник Хизбула съобщи, че е изстреляла залп от ракети, откакто минимум трима от нейните членове бяха убити по време на израелска бомбардировка на фона на възходящото напрежение по границата.

Иран отхвърли да е забъркан в изненадващата офанзива на Хамас против Израел в събота след отчет в Wall Street Journal, в който се твърди, че ирански чиновници по сигурността са помогнали за планирането на нападението.

Военните на Съединени американски щати и Израел споделят, че не са видели доказателства в поддръжка на присъединяване на Иран, макар че Техеран поздрави Хамас след офанзивата.

Как присъединяване на Иран може да повлияе на цените на петрола?

Бившият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп наложи още веднъж наказания на петролната промишленост на Иран през 2018 година, само че износът и производството на нефт от Иран се покачиха през 2022 година и 2023 година, откакто Вашингтон и Техеран възобновиха договарянията по отношение на противоречивата нуклеарна стратегия на ислямската република.

Всяко доказателство за присъединяване на Иран в офанзивата на Хамас евентуално ще докара до крах на тези договаряния и евентуално ще докара до спомагателни наказания на Съединени американски щати против иранската сила.

„ Неотдавнашният скок в цената на петрола отразява загрижеността на петролния пазар от това, че спорът ще се трансформира в по-широк пожар, който може да включва присъединяване на районни играчи от Близкия изток посредством техните прокси сътрудници “, сподели Алън Гелдър, анализатор в Wood Mackenzie, пред Al Джазира.

„ Най-непосредственото влияние върху пазара може да бъде по-строгото използване на иранския експорт – който е повишен с над 400 kb/d през тази година – от Съединени американски щати, в случай че спорът се разшири. Наблюдаваме от близко районните и интернационалните дипломатически старания, с цел да избегнем по-нататъшна ескалация. “

В изявление за CNBC в понеделник президентът на Rapidan Energy Group Боб Макнали сподели, че цените на петрола може да скочат с $5 до $10 за барел, в случай че Иран бъде замесен в спора.

Ротман обаче сподели, че има „ съществени подозрения “, че Израел ще се ангажира непосредствено с Иран военно.

„ Въпреки че Техеран уточни поддръжката си за офанзивата на Хамас, тази вербална поддръжка не дава отговор на доказателствата, нужни на Израел да отговори кинетично на Иран “, сподели той.

Какво се случи с цените на петрола по време на предходни спорове, включващи Израел и палестинци?

Настоящото повишаване на цените на петрола разсъни мемоари за петролната рецесия от 1973 година, последвала Октомврийската война, когато Египет и Сирия започнаха изненадваща офанзива против Израел, с цел да си върнат територия.

Подобно на съботната офанзива на Хамас, войната преди 50 години стартира на еврейски празник и хвана израелските сили ненадейно.

В отговор на поддръжката на Съединени американски щати за Израел по време на спора от 1973 година арабските страни производителки на нефт понижиха производството на нефт и постановиха ембарго на Съединени американски щати и някои от техните съдружници, което докара до учетворяване на цените на петрола през идващите месеци.

Ситуацията през днешния ден обаче е доста друга оттогава.

Ротман сподели, че има „ съвсем нулева възможност “ този път да се случи подобен трагичен скок в цените.

„ Последиците от ембаргото от 1973 година накараха мнозина в ОПЕК да заключат, че действието е голяма неточност заради десетилетията на недоброжелателност, подбудена от огромните народи, консумиращи нефт “, сподели той.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР