Глобалните температури през 2018 г. ще бъдат четвъртите най-високи в

...
Глобалните температури през 2018 г. ще бъдат четвъртите най-високи в
Коментари Харесай

2018 година - сред четирите най-горещи в историята

Глобалните температури през 2018 година ще бъдат четвъртите най-високи в историята . Това оповестиха от Организация на обединените нации, наблягайки незабавната нужда от дейности за прекъсване на неконтролируемото стопляне на планетата , оповестява " Франс прес ".

В отчет, оповестен преди срещата на високо ниво за климата COP24 в полския град Катовице, Световната метеорологична организация показва, че 20-те най-топли години в историята са регистрирани през последните 22 години, както и че " 2018 година е на път да бъде четвъртата най-топла година в историята ", откогато се събират надеждни данни по тематиката.

 Светът се отдалечава от задачата под 2 градуса по Целзий
Светът се отдалечава от задачата под 2 градуса по Целзий

Това излиза наяве от деветия годишен отчет на Програмата на Организация на обединените нации за околната среда

" Това би означавало, че последните четири години - 2015, 2016, 2017 и 2018 година - са също четирите най-топли години в поредицата ", акцентира Световната метеорологична организация в предварителния си отчет за положението на климата през тази година.

" Тенденцията за стопляне е явна и продължава ", предупрежди шефът на Световната метеорологична организация Петери Таалас пред публицисти в Женева.

Докладът демонстрира, че междинната световна температура за първите 10 месеца на годината е била близо 1,0 градуса по Целзий над прединдустриалната ера (1850-1900).

 Европейска комисия желае неутрална във връзка с климата стопанска система до 2050 година
Европейска комисия желае неутрална във връзка с климата стопанска система до 2050 година

Европейски Съюз няма да изостави нито един от по-засегнатите райони, твърдят комисари

" Заслужава си да се повтори още един път, че ние сме първото потомство, което изцяло схваща климатичните промени и последното потомство, което ще може да направи нещо по въпроса ", акцентира Таалас.

С рекордно високи нива на парниковите газове в атмосферата, главният мотор на климатичните промени, " можем да станем очевидци на нарастване на световната температура сред 3 и 5 градуса по Целзий до края на столетието ", означи специалистът.

" Ако използваме всички известни запаси от изкопаеми горива, повишението на температурата ще бъде доста по-високо ", посочи Таалас.

 Нов връх на изхвърлените парникови газове в атмосферата
Нов връх на изхвърлените парникови газове в атмосферата

Климатичните промени ще имат все по-разрушителни въздействия

Делегации от близо 200 страни ще бъдат в Полша през идната седмица в Полша за климатичната конференция COP24, чиято цел е възобновяване и създаване на Парижкото съглашение и ограничение на световното стопляне.

Световните водачи се пробват да вдъхнат нов живот на съглашението, подписано от 195 страни на фона на отстъплението на няколко страни - най-много Съединени американски щати - във връзка с уговорките, поети при подписването му през декември 2015 година

То би трябвало да влезе в действие през 2020 година и приканва за ограничение на световното стопляне до по-малко от 1,5 градуса над прединдустриалните нива.

 Гутериш: Климатичните промени изискват незабавни дейности
Гутериш: Климатичните промени изискват незабавни дейности

Сред предлаганите ограничения са ограничение на световното стопляне с 1,5 градуса

Ала специалисти предизвестяват, че световното стопляне е на път да надмине три градуса до 2100 година и упорстват държавните управления да създадат повече, в сравнение с в началото беше планувано за прекъсването му.

" Всяка парченце градус на стопляне има значение за човешкото здраве и достъпа до храна и прясна вода, за изгубването на животни и растения, за оцеляването на коралови рифове и морския живот ", акцентира в изказване заместник-директорът на Световната метеорологична организация Елена Манаенкова, като добавя: " Това има значение за икономическата продуктивност, продоволствената сигурност и устойчивостта на нашата инфраструктура и градове. "

 Тръмп отхвърли отчета за климатичните промени на администрацията си
Тръмп отхвърли отчета за климатичните промени на администрацията си

Президентът все по този начин не има вяра в
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР