Глобалните свързани с енергетиката емисии на въглероден диоксид (CO2) достигнаха

...
Глобалните свързани с енергетиката емисии на въглероден диоксид (CO2) достигнаха
Коментари Харесай

Въглеродните емисии са достигнали рекордно ниво през 2023 г.

Глобалните свързани с енергетиката излъчвания на въглероден диоксид (CO2) доближиха рекордно високо равнище през предходната година. Това е породено частично от увеличеното потребление на изкопаеми горива в страни, където сушите попречиха производството на водноелектрическа сила, заяви Международната организация по енергетика (МАЕ).

Според учени през идващите години ще са нужни фрапантни съкращения на излъчванията, основно от изгарянето на изкопаеми горива, в случай че желаеме задачите за ограничение на световното повишение на температурите и попречване на неочакваното изменение на климата да бъдат реализирани.

Далеч сме от бързо понижаване – както се изисква за реализиране на световните климатични цели, избрани в Парижкото съглашение – излъчванията на CO2 доближиха нов връх “, се споделя в отчет на МАЕ, представен от Reuters.

Глобалните излъчвания от бранша на енергетиката са се нараснали с 410 милиона тона, или 1.1%, през 2023 година, до 37.4 милиарда тона, демонстрира анализът на МАЕ.

Глобалното разширение на чистите технологии, като вятърни, слънчеви и електрически транспортни средства, е помогнало за ограничение на растежа на излъчванията, който беше 1.3% през 2022 година Но повторното отваряне на китайската стопанска система, увеличеното потребление на изкопаеми горива в страни с ниско произвеждане на водна сила и възобновяване на авиационния бранш доведоха до изцяло повишаване, се споделя в отчета на МАЕ.

Заместването на изгубеното водноелектрическо произвеждане заради рисковите засушавания е отговорно за към 40% от нарастването на излъчванията,  или 170 милиона тона CO2, се споделя в отчета.

Без този резултат излъчванията от световния електроенергиен бранш щяха да намалеят през 2023 година “, сподели МАЕ.

Свързаните с силата излъчвания в Съединените щати са намалели с 4.1%, като по-голямата част от понижението идва от електроенергийния бранш, съгласно отчета.

В Европейския съюз излъчванията от енергетиката са намалели с съвсем 9% предходната година, водени от скок в производството на сила от възобновими източници и спад в производството както на въглища, по този начин и на газ.

В Китай излъчванията от енергетиката са се нараснали с 5.2%, като търсенето на сила нараства, до момента в който страната се възвръща от обвързваните с COVID-19 блокировки, се споделя в отчета.

Китай обаче е съдействал с към 60% за спомагателния световен потенциал на слънчева и вятърна сила и електрически транспортни средства през 2023 г.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР