Глобалните продажби на plug-in автомобили през 2018 г. са достигнали

...
Глобалните продажби на plug-in автомобили през 2018 г. са достигнали
Коментари Харесай

Глобалните продажби на електромобили са скочили с 64% през 2018 г.


Глобалните продажби на plug-in коли през 2018 година са достигнали 2,1 милиона, или с 64 на 100 повече спрямо 2017 година Тези продажби включват всички пътнически коли единствено с акумулаторна батерия (BEV) и на хибридни модели (PHEV ), лекотоварни коли в Съединени американски щати и Канада (популярните там пикапи), както и леки търговски модели в Европа и Китай, изяснява Роланд Ирле от уеб страницата EV-volumes.com. Делът на електрическите автомобили на международния пазар на леки коли е бил 2,2% за цялата 2018 година, а единствено за декември делът им е към този момент 3,8%. 69 на 100 от продажбите е на коли единствено с електрическо задвижване, а останалите 31% са хибридни модели.

„ Изцяло електрическите коли печелят по 3% дял от пазара от 2017 година насам, като това се дължи на растежа в Китай, на стартирането на Tesla Model-3 и на провалените продажби на хибриди в Европа след въвеждане на новата процедура за тестване WLTP, настояща от септември “, прибавя Ирле.



Китай има максимален принос за растежа, като там продажбите са скочили с над 500 000 автомобила до над 1,2 милиона продадени електрическия автомобил за 2018 година, като делът на китайските купувачи е достигнал 56%. Ръстът в Европа е много по-скромен с „ едвам “ 34 на 100, което се дължи основно на дългото очакване за известните електрически автомобили и дефицита на добре продаващите се хибридни модели. Продажбите е Съединени американски щати са скочили със същия ритъм като в Китай – 79% по отношение на 2017 година, като дълго чаканият Tesla Model-3 способства за продажбите с над 138 000 броя, множеството от които са продадени през втората половина на 2018 година Доставките на стремежи електрически автомобил са лимитирани до Съединени американски щати и Канада, най-малко през първата година. „ Model 3 бързо стана най-добре продавания електрически автомобил във всички категории за 2018 година, като даже господства в сегмента на на първокласните коли в Северна Америка “, изяснява Ирле. Продажбите отвън Китай, Европа и Съединени американски щати са достигнали 150 000 броя (39% ръст), като Япония регистрира даже спад. Други пазари като Канада и Южна Корея порастват по-бързо от междинния ритъм на международния пазар.

По отношение на проникването на електрическите автомобили по-малките пазари са водачи, като превъзходен образец е Норвегия, където 40% от продадените през 2018 година нови коли са plug-in. На второ място е Исландия със 17,5% дял на електрическите автомобили, а на трето място е Швеция със 7,2%. При по-големите стопански системи Китай отбелязва 4,3% дял, до момента в който при другите огромни пазари делът им остава в границите на 2%.

В края на 2018 година световният автопарк от електрически автомобили е достигнал 5,4 милиона от леките коли. Лекотоварните и товарните транспортни средства с електрическо задвижване са 600 хиляди, като през 2018 година са доставени 120 хиляди, 98% от които са в Китай, а 80% са огромни електрически рейсове. Само град Шънджън смени всички над 16 000 градски рейса с електриески, а в България Столична община поръча 20 електробуса на китайския производител Yutong. В Берлин общината съобщи, че ще купи 45 електробуса. „ Очакваме, че през 2019 година продажбите на леки коли с електрическо задвижване да доближат 3,2 милиона, на на тежкотоварни коли – 140 000 “, разяснява създателят на изследването.

 © Столина община

© Столина община

Задава ли се рецесия за ДВГ?

Китай още веднъж усъвършенства своите позиции като основен мотор за електромобилната промишленост. 520 хиляди, или 78% повече електрически автомобили са били продадени в азиатския колос през 2018 година Само за декември доставките в Китай са надхвърлили 200 хиляди, а делът на моделите, задвижвани с нов вид сила (т.нар. NEV) с различно задвижване при леките коли е скочил до 7,9%. За разлика от взрива на този тип екологични коли, целият авто пазар е понижен съществено, изключително през втората половина на 2018 година Годишният спад набъбна през последното тримесечие, като за януари 2019 година сриването е с над 20%.



Намалените продажби в Япония са свързани с Toyota Prius Plug-in, чиито продажби спадат след стартирането на второто потомство Nissan Leaf в края на 2017 година Този модел попълни и автопарка на софийския снабдител на споделена елетромобилност SPARK, който неотдавна закупи и 170 електрическия автомобил Hyundai Kona. С изключение на Prius, продажбите в Япония на plug-in модели са скочили с 38%, като множеството от тях са на Leaf и Outlander.

В Европа пазарът е много по-сложен, като продажбите бяха лимитирани от проблеми с доставките на по-големите пазари на електрически автомобили. В Южна и Централна Европа скокът на продажбите е с 3-цифрен %, мощна година отбелязва Нидерландия. Общо за цяла Европа повишаването на продажбните е 34 на 100, само че в случай че производителите бяха съумели да задоволят потребителското търсене, пазарът на електрически автомобили можеше да е с най-малко 20-30 хиляди повече, твърди Ирле.

В Съединени американски щати всичко се върти към Tesla Model-3, който обезпечи 138 000 от нарастването на този пазар със 158 000 за 2018 година 80 на 100 от продадените Model-3 са доставени през втората половина на 2018 година Другите огромни купувачи на електрическия автомобил са Канада (42 700 продажби, +124 %), Южна Корея (31 700 продажби, +134%) и доста други бързорастящи, само че по-малки електромобилни пазари в света, прибавят от уеб страницата EV-volumes.com.

Ръст на пазар в условия на мощен локален протекционизъм

Графиката демонстрира първите 10 пазара за електрически автомобили, наблягайки смисъла на Китай в развиването на бранша. 4,3% дял на транспортните средства с различно задвижване от най-големия международен авто пазар с размер 27,5 милиона леки автомобила генерира 1,2 милиона закупени електрическия автомобил. Бизнесът обаче остава локален. Много малко коли (2500 по данни на сайта) са били изнесени от Китай, а вносът на NEV е единствено 24 000 броя. Внесените електрически автомобили са „ обременени “ от нормалните вносни мита и не получават дотациите, планувани за китайските „ NEV “ модели.

Единственият метод да се продават непознати електрически автомобили при равни условия в Китай е там да се произведат електрически автомобили (включително техните батерии) и всички производители на автентично съоръжение се стремят да го вършат. През 2018 година единствено 58 000 плъгин коли са създадени и продадени в Китай от западните марки, като половината от тези коли са на BMW.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР