Глобалните петролни пазари могат да се окажат на дефицит по-рано

...
Глобалните петролни пазари могат да се окажат на дефицит по-рано
Коментари Харесай

МАЕ прогнозира по-бързо затягане на петролните доставки през 2019 година



Глобалните петролни пазари могат да се окажат на недостиг по-рано от предстоящото с помощта на съглашението на " ОПЕК+ " за понижаване на добивите и на решението на Канада да понижи доставките, заяви в четвъртък Международната организация по енергетика (МАЕ).

В последния си постоянен месечен отчет основаната в Париж организация уточни, че резервира прогнозите си от предишния месец за увеличение на търсенето на нефт през актуалната година с 1,3 млн. барела и за 2019-а година с 1,4 млн. барела на ден.

Несигурността във връзка с световната стопанска система, произлизаща от комерсиалното напрежение сред Съединени американски щати и Китай, обаче може да подкопае потреблението на нефт през идната година, като в това време растежът на предлагането продължава да набира скорост, предизвести МАЕ.

" Въпреки че петролните цени се намалиха значително от началото на октомври насам, за 2019-а година ние продължаваме да очакване напредък на търсенето с 1,4 млн. барела дневно. Част от поддръжката за опазване на тази нашата прогноза, дължаща се на по-ниските цени, ще бъде обезщетена от по-слабия стопански напредък в международен мащаб и изключително в някои нововъзникващи стопански системи ", считат от основаната в Париж значима енергийна организация.

Договореното във формата " ОПЕК + " (страните-членки на ОПЕК и техните съдружници като Русия) редуциране на производството с 1,2 млн. барела от 1-ви януари 2019-а година в границите на шест месеца има за цел да бъде реализирана относителна ценова непоклатимост и по-балансиран нефт пазар, като съгласно МАЕ цените на петрола вид Брент наподобява към този момент откриха базова основа към 60 $ за барел.

Организацията добави, че решението на държавното управление на канадската провинция Алберта да принуди производителите на нефт да лимитират доставките пък ще докара до най-голямото понижение на петролното произвеждане през идната година. Трябва да се има поради, че производството на недопечен нефт в находищата на Алберта ще спадне с 325 000 барела на ден от януари, с цел да спомогне за понижаване на големите складови ресурси, които се натрупаха заради рестриктивните мерки на потенциала на петролопровода.

За разлика от ноемврийския си отчет, в който МАЕ очакваше петролният пазар да остане с остатък през 2019-а година, през днешния ден организацията към този момент предвижда, че през второто тримесечие на идната година към този момент ще има недостиг, само че единствено при изискване, че ОПЕК+ се придържа към постигнатото по-рано този месец съглашение за редуциране на добивите с 1,2 млн. барела на ден. " Времето ще покаже до какъв брой дейно ще бъде новото съглашение за ребалансиране на петролния пазар ", се отбелязва в отчета на МАЕ.

" Несигурността по отношение на комерсиалното напрежение и стягането на паричната политика не престават да оказват въздействие върху доверието и вложенията. Очакванията на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за по-слаб напредък на международната стопанска система през 2019-а година (до 3,5% от 3,8% през тази година) пък биха могли да понижат растежа при потреблението на нефт с към 100 хиляди барела ", пресмята МАЕ.

Базираната в Париж организация също по този начин показва, че добивите на недопечен нефт в границите на ОПЕК са нарастнали през ноември със 100 хиляди барела, достигайки 33,03 млн. барела на ден, като единствено Саудитска Арабия е нараснала производството с цели 410 хиляди барела до рекордните 11,06 млн. барела дневно.

Данните на МАЕ се разграничават с тези, показани в ежемесечния отчет на ОПЕК, съгласно които производството през ноември в границите на картела е намаляло едва с 11 хиляди барела до 32,97 млн. барела дневно.

Петролните фючърси се намират под напън от продажби след данните на МАЕ за растеж на производството в ОПЕК през ноември, което беше реалност директно преди съглашението за ограничение на добивите от 1-ви януари следващата година, защото вложители и анализатори се стартират да се съмняват в успеваемостта на планувано редуциране.

Фючърсите на петрола вид Брент с доставка през февруари се намаляват с 1,15% към 59,50 $ за барел, а тези на американския лек недопечен нефт с доставка през януари - с 1,21% към 50,56 $ за барел.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР