Глобалните климатични промени са неоспорим факт, който е видим дори

...
Глобалните климатични промени са неоспорим факт, който е видим дори
Коментари Харесай

Проф. Христо Пимпирев: Глобалните климатични промени са необратими и борбата е само с последствията


Глобалните климатични промени са безспорен факт, който е забележим даже с просто око, когато човек наблюдава разликата в полярните шапки през годините. Това съобщи проф. Христо Пимпирев по Bloombergtv, в предаването „ Светът е бизнес “ с водещ Ивайло Лаков. Ученият сложи акцент върху битката с следствията от човешката активност върху природата.

„ Политически правилно е да се употребява терминът „ климатични промени “ пред този за „ световното стопляне “, тъй като чисто локално има места, на които се следи захлаждане. В Щатите имаше една зима, в които температурите доближиха до -40 градуса по Целзий. Но видяно в международен мащаб междинните годишни температури се покачват с всяка последваща година “, разяснява проф. Пимпирев.

В този ред на мисли информацията, че Доналд Тръмп възнамерява да откупи Гренландияот Дания приказва за един надълбоко стратегически ход, споделя още професорът. Най-големият остров на света сега е затрупан в по-голямата си част от лед, само че самото му име подсказва, че не всеки път е бил по този начин и климатичните промени в напълно обозримо бъдеще ще разкрият същинската му същина.

„ Но не трябва да забравяме, че външната политика на Гренландия е напълно под контрола на Дания, която пък е страна от Европейски Съюз. Всичко може да се случи в нашия световен свят, само че аз мисля, че времето, в което Русия продаде Аляска на Съединени американски щати, е от дълго време отминало “, счита ученият.

По тематиката с научната експедиция от България на Антарктида проф. Пимпирев е изрично на мнение, че страната ни има правото и привилегията да е част от елитната група от 29 страни, които развиват актуалния свят с активността си на Северния полюс.

„ Научната работа на Антарктида не е единствено за облекчаване на любознанието на учените, както мнозина считат. Там открихме един неповторим тип ледена риба, чиято кръв няма хемоглобин, а във вените ѝ тече антифриз. Изследването на този тип може да даде отговор на въпроси за оцеляването на индивида след климатичните промени и даже спасението му в космоса. Също по този начин бе открит червей, който изпуска субстанции, които чилийски учени употребяват за създаването на медикаменти против Алцхаймер. Разработват се и медикаменти за битката с рака. Има още редица образци, за които просто не би ни стигнало времето, да опиша “, изясни проф. Пимпирев.

Цялото изявление с проф. Христо Пимпирев можете да видите на: https://www.bloombergtv.bg/svetat-e-biznes/2019-08-20/globalnite-klimatichni-promeni-sa-neobratimi-i-borbata-e-samo-s-posledstviyata

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР