Глобалните емисии на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива

...
Глобалните емисии на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива
Коментари Харесай

Глобалните емисии на CO2 ще нараснат с по-малко от 1% тази година, прогнозира МАЕ

Глобалните излъчвания на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива се чака да набъбнат с малко под 1% тази година. Причината за това е, че резкият растеж на възобновимите източници на сила и използването на електрически превозни средства надвиши търсенето на въглища, заяви Международната организация по енергетика (МАЕ), представена от. 

Емисиите на CO2 са на път да се усилят с близо 300 милиона тона до 33,8 милиарда тона тази година, доста по-малко от техния скок от близо 2 милиарда тона през 2021 година, се споделя в отчет на организацията.

Ръстът тази година се дължи на производството на електрическа енергия и авиационния бранш, защото въздушният превоз се възвръща от пандемичните ниски равнища.

Въпреки че това нарастване можеше да бъде доста по-голямо с вероятно 1 милиард тона, защото търсенето на въглища в страните се усили, защото цените на газа скочиха заради войната в Украйна, внедряването на възобновима сила и електрическите автомобили задържаха повишаването на излъчванията.

" Глобалната енергийна рецесия, провокирана от нахлуването на Русия в Украйна, подтикна доста страни да употребяват други енергийни източници, с цел да заменят доставките на природен газ, които Русия е спряла от пазара. Окуражаващата вест е, че слънчевата и вятърната сила запълват огромна част от празнината, като повишаването на въглищата наподобява относително малко и краткотрайно ", сподели изпълнителният шеф на МАЕ Фатих Бирол. 

В отчета се споделя, че слънчевите фотоволтаици и вятърът водят до нарастване на световното произвеждане на електрическа енергия от възобновими източници с повече от 700 тераватчаса (TWh), най-голямото годишно нарастване в историята тази година. Без това нарастване световните излъчвания на CO2 щяха да бъдат с повече от 600 милиона тона по-високи тази година.

Въпреки сушите в няколко района, световното произвеждане на водноелектрическа сила нараства на годишна база, допринасяйки над една пета от упования растеж на възобновимата сила.

Емисиите на CO2 в Европейския съюз са на път да намалеят тази година макар по-високите излъчвания на въглища. Очаква се повишаването на потреблението на въглища в Европа да бъде краткотрайно, защото се чака сериозна поредност от нови планове за възобновима сила да добави към 50 гигавата потенциал през идната година.

В Китай излъчванията на CO2 се чака да останат непроменени през 2022 година заради по-слабия стопански напредък, въздействието на сушата върху водната сила и внедряването на слънчева и вятърна сила.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР