Глобалната цена на замърсяването на въздуха, причинено от изкопаеми горива,

...
Глобалната цена на замърсяването на въздуха, причинено от изкопаеми горива,
Коментари Харесай

Замърсяването на въздуха струва на света 8 млрд. долара на ден

Глобалната цена на замърсяването на въздуха, породено от изкопаеми горива, е 8 милиарда $ дневно, или почти 3,3% от целия стопански рандеман в международен мащаб, съобщи център за проучване на околната среда.

Докладът на Центъра за проучвания на силата и чистия въздух (CREA) и филиала на „ Грийнпийс “ в Югоизточна Азия е първият, който прави оценка световните разноски за замърсяване на въздуха, съответно от изгаряне на петрол, газ и въглища.

„ Установихме, че китайската континентална част, Съединените щати и Индия понасят най-високите стопански вреди от замърсяването на въздуха с изкопаеми горива в международен мащаб – надлежно 900 милиарда $, 600 милиарда и 150 милиарда $ годишно “, се споделя в отчета.

Частиците, изхвърляни при потреблението на изкопаеми горива, предизвикват преждевременна гибел при 4,5 милиона души всяка година по целия свят, в това число 1,8 милиона в Китай и един милион в Индия, разкриват откривателите.

Новите данни са в сходство с оценките на Световната здравна организация (СЗО) за 4,2 милиона смъртни случаи всяка година, свързани със замърсяване на въздуха, най-вече от сърдечни болести, инсулт, рак на белите дробове и остри респираторни инфекции при деца.

Животът в региона на Ню Делхи в Индия е като пушенето на 10 цигари дневно, демонстрираха по-ранни проучвания.

“Замърсяването на въздуха от изкопаеми горива е опасност за нашето здраве и нашите стопански системи. То лишава милиони животи и ни коства трилиони долари ”, съобщи Минуо Сон, експерт по проучване на чистотата на въздуха в „ Грийнпийс “ Югоизточна Азия.

Глобалните разноски за 2018 година са били 2,9 трилиона $, пресмята отчетът.

“Но това е проблем, който ние знаем по какъв начин да решим: посредством прекосяване към възобновими енергийни източници, последователно унищожаване на колите с дизел и бензин и създаване на публичен превоз. ”

Докладът е от 44 страници.

Всяка година международната стопанска система получава удар от 350 милиарда $ от азотен диоксид (NO2) – непряк артикул от изгарянето на изкопаеми горива, транспортни средства и електроцентрали – и още 380 милиарда $ удар от озон, сочат усреднените оценки.

Досега най-скъпият замърсител са микроскопичните фини прахови частици (ФПЧ 2.5), които нанасят годишно вреди от повече от 2 трилиона $, измерени в здраве, пропуснати работни дни и години, изгубени при преждевременна гибел.

Глобалната разбивка за преждевременна гибел всяка година е 500 000 за NO2, един милион за озон и 3 милиона за ФПЧ 2.5.

Около 40 000 деца умират всяка година преди петия си рожден ден заради ФПЧ 2.5. Те са причина и за 2 милиона недоносени годишно и два пъти повече случаи на астма.

Частиците ФПЧ 2.5 проникват надълбоко в белите дробове и навлизат в кръвта, причинявайки сърдечно-съдови и респираторни проблеми. През 2013 година СЗО ги класифицира като извършител на рак.

Средните оценки за броя на преждевременните смъртни случаи, породени от замърсяването с изкопаеми горива, сочат 398 000 за Европейския съюз, 230 000 за Съединени американски щати, 96 000 за Бангладеш и 44 000 за Индонезия.

Сред страните с най-големите стопански загуби всяка година, са Китай (900 милиарда долара), Съединени американски щати (610 милиарда долара), Индия (150 милиарда долара), Германия (140 милиарда долара), Япония (130 милиарда долара), Русия (68 милиарда долара) и Англия (66 милиарда долара).

В международен мащаб замърсяването на въздуха предизвиква 29% от всички смъртни случаи от рак на белите дробове, 17% от остра зараза на долните дихателни пътища и една четвърт от инсулт и сърдечни болести, съгласно СЗО.

Замърсяването на въздуха е съществена точка на общественото неодобрение в някои елементи на света, което кара някои специалисти да спекулират, че може да докара до по-бързо понижаване на потреблението на изкопаеми горива.

“Наближаваме ли преломната точка, при която към този момент няма да е задоволително да се редуцира животът на хора със замърсяване посредством изкопаеми горива? ”, това съобщи пред Агенция Франс Прес Йохан Рокстром, началник на Института за проучвания на въздействието върху климата в Потсдам.

Прогнозите за концентрациите на ФПЧ 2,5 и NO2 се основават на принадлежности за наблюдаване на Земята върху два спътника на НАСА, наблюдаващи аерозолите в атмосферата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР