Глобалната търговия има ясни и точни очертания. Пример за това

...
Глобалната търговия има ясни и точни очертания. Пример за това
Коментари Харесай

Bosch представи технологично решение за борба с фалшивите стоки

Глобалната търговия има ясни и точни контури. Пример за това е световният пазар на имитации. През 2017 година цената на фалшифицираните артикули възлиза на 1,2 трилиона $, а до 2020 година се чака да се повиши до 1,82 трилиона $. Бумът на фалшифицираните артикули има огромно въздействие и върху формалните пазари, като им нанася загуби в размер на почти 323 милиарда $ единствено през 2017 година Наред с директните загуби на доходи, фирмите страдат от репутационни вреди, които могат да имат дълготрайни последствия. Техните клиенти просто губят доверие в качеството на марката заради отрицателния опит с подправени артикули, които считат за същински. Това принуждава фирмите да взимат спомагателни ограничения за отбрана на своите марки.

Но по какъв начин бизнес организациите могат да гарантирате, че единствено достоверни артикули показват тяхната марка на пазара?

Отговорът на този въпрос дават от Bosch Software Innovations със своето решение Secure Product Fingerprint. Разработено от корпоративния проучвателен екип на Bosch в Китай, то освен предлага опция за разграничение на истински артикули от имитации посредством определяне на директна връзка сред производителя и клиента, само че дава и спомагателни благоприятни условия.



Artificial Fingerprint - QR код с спомагателна сигурност

През последните няколко години се появиха разнообразни решения, предопределени да подсигуряват достоверността на продуктите - от стикери за заличаване и холограми до QR кодове. Въпреки че тези способи имат своите преимущества, всички те имат и ограничавания. Стикерите за заличаване не са изключително комфортни за приложимост. Холограмните етикети обезпечават елементарен метод за инспекция дали даден артикул е автентичен, само че са скъпи за произвеждане. Използването на QR кодове е относително на ниска цена, само че са лесни за прекопирване.

Едното от решенията, които предлага Secure Product Fingerprint, е Artificial Fingerprint. То е основано на общоприет QR код, само че разполага с с вградени спомагателни микро-функции за сигурност. Макар на доктрина да е допустимо да се копира усъвършенстван QR код, това е несъмнено не е стопански преференциално - цената на оборудването, належащо за това, надвишава един милион евро. По този метод Artificial Fingerprint минимизира казусът с лесното прекопирване на QR кодовете, запазвайки едно от главните им преимущества – ниската индустриална цена.

Производителите, които желаят да употребяват новата технология на Bosh могат да поръчат усъвършенстваните QR кодове, които са авансово регистрирани в база данни, и да ги залепят на продуктите си, след което да ги свържат с бекенд услугите в облака.

Клиентите, които купуват продукта, просто сканират кода със своя смарт телефон, а логаритмите в облака се грижат за останалото. Тъй като камерите на множеството смарт телефони могат да получат спомагателните микро-функции, валидирането не изисква особено съоръжение.

Natural Fingerprint – непосредствен взор върху повърхността на продукта

Когато съпоставяме два образно идентични продукта, можем умерено да предположим, че те не се разграничават ясно един от различен. Но до момента в който на пръв взор е мъчно да ги разграничим, по-сериозно вглеждане от близко би ни помогнало да създадем разликата, защото всеки детайл има някои неповторими характерности. Вземете за образец индустриалните помпи - в производството им има доста процеси - от дърворезба до гланциране. Всички тези процеси оставят следи на повърхността, които вършат помпите еднопосочно различими.

Тези дребни вариации са в основата на Natural Fingerprint, втория съставен елемент на решението на Bosh. Начинът, по който работи то, прилича Artificial Fingerprint, само че в този случай самият артикул се употребява за валидиране. За да приложи първото решение, производителят би трябвало да дефинира площта на продукта, която ще се употребява за инспекция, и по-късно да направи фотография. Това може да стане посредством инсталиране на камера на индустриалната линия. След това тя би трябвало да се нстрои, с цел да прави автоматизирано снимане на избраната зона за „ пръстови отпечатъци “. Изображението се съхранява в облака и се употребява за съпоставяне по-късно.

Когато клиентите получат продукта, те вършат фотография на една и съща област - още веднъж, елементарна камера на смарт телефон е задоволителна. След това изображението се качва в облака, където логаритъмът го съпоставя с истинския „ пръстов отпечатък “, с цел да удостовери продукта. Този способ подсигурява най-висока степен отбрана против подправяне.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР