Глобалната търговия е изправена пред най-лошата си криза от 1947

...
Глобалната търговия е изправена пред най-лошата си криза от 1947
Коментари Харесай

Световната търговия е пред най-страшната криза от годините след Втората световна война

Глобалната търговия е изправена пред най-лошата си рецесия от 1947 година насам. Това счита ръководителят на Световната комерсиална организация (СТО) Роберто Азаведо.

Пред BBC той разяснява, че сега вълна от протекционизъм оказва тежък напън върху свободната търговия. Азаведо се намира в Боенос Айрес, където в петък и събота ще се организира среща на страните от Г-20.

Ескалиращата комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай ще бъде измежду главните тематики в границите на срещата. Доналд Тръмп и Си Дзинпин следва да се срещнат в събота.

" Бих споделил, че това не е най-лошата рецесия единствено за СТО, само че за цялата многостранна комерсиална система от сключването на Общото съглашение за митата и търговията преди основаването на организацията, признато през 1947 година ", разяснява Азаведо.

" Сега е моментът, когато някои от базовите правила на организацията, правила на кооперация, на недискриминация са изправени под въпрос. И считам, че това е доста съществено ", добавя той.

По думите на ръководителя на СТО диалозите сред Съединени американски щати и Китай би трябвало да се трансформират от " закани, обвинявания и сочене с пръст към решения за намиране на излаз от обстановката ".

По отношение на рисковете за излизане на Англия от Европейския съюз без договорка, Азаведо разяснява, че това може да не се окаже толкоз ужасно за стопанската система на страната.

" Някои хора чакат корав " Брекзит " без съглашение. Аз бих споделил, че половината от търговията на Англия няма да бъде наранена. В търговията й със Съединени американски щати, Китай, Япония, Бразилия, Мексико - изискванията няма да се трансформират ", счита той.

" Разбира се съвсем половината от търговията на Обединеното кралство е обвързвана с Европейски Съюз. Така че в този случай всичко зависи от цените, които ще се ползват след " Брекзит ", приключва той. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР