Глобалната стратегия на ЕС и засилването на ефективността на общата

...
Глобалната стратегия на ЕС и засилването на ефективността на общата
Коментари Харесай

Захариева иска Западните Балкани приоритетно в стратегията за сигурност на ЕС

Глобалната тактика на Европейски Съюз и усилването на успеваемостта на общата външна политика и политика за сигурност (ОВППС) са във фокуса на съвещанието на Съвет " Външни работи ", което се организира през днешния ден в Люксембург. Българската делегация е ръководена от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

На взаимна сесия с министрите на защитата е изработен обзор на осъществяването на Глобалната тактика три години след приемането й. Споделени бяха оценки за постигнатия прогрес в региона на сигурността и защитата , както и хрумвания за адресиране на нови провокации като дезинформацията и хибридните закани . Съветът акцентира смисъла на трансатлантическите връзки и съдействието Европейски Съюз - НАТО.

Захариева открои като основен приоритет ангажираността с районите в непосредствена непосредственост на Европейски Съюз, както и европейската интеграция на страните от Западните Балкани .

Политиката на разширение е потвърдила своята трансформираща мощ . Европейският план няма да бъде приключен без интеграцията на Западните Балкани, упорства тя.
 Северна Македония обезпокоена за еврочленството си
Северна Македония обезпокоена за еврочленството си

Не одобряват тези, че българите и македонците са едни и същи хора, живеещи в две страни

Министрите са разискали по какъв начин да се усъвършенства координацията и ефикасното използване на външнополитическите цели на Европейски Съюз , като отчетат нуждата от подсилване на аналитичния потенциал и оптимално систематизиране на наличните запаси.

Първите дипломати на Европейски Съюз дискутират необятен кръг настоящи външнополитически тематики , в това число ситуацията в Судан и Венецуела, Република Молдова, обстановката в Близкия изток и други

Прието е Изявление на Съвета по ситуацията в Судан, в което остро се осъждат деянията на принуждение против протестиращи и мирното население и се насочва апел за възобновяване на договарянията за преход към определяне на гражданско ръководство в страната.
 Хаменей осъди американския проект за Близкия изток като
Хаменей осъди американския проект за Близкия изток като " огромно изменничество "

Предлага референдум с " мюсюлманските, християнски и еврейски поданици на Палестина "

Министрите правят оценка позитивно последните развития в Република Молдова , целящи превъзмогване на политическата рецесия. Потвърдена е готовността на Европейски Съюз да продължи да работи в поддръжка на промените в страната на основата Споразумението на асоцииране.

На работен обяд с йорданския си сътрудник Айман Сафади министрите на външните работи на 28-те потвърдиха поддръжката на Европейски Съюз за Йордания , като дадоха висока оценка на ролята на страната като фактор на стабилността в района и откроиха напъните й във връзка с сирийските бежанци на нейна територия.

Обменени са отзиви по вероятностите пред Близкоизточния кротичък развой, обстановката в Сирия и развитията в Ирак .

В рамките на провелия се по-късно Съвет за асоцииране е подписано Рамково съглашение за присъединяване на Йордания в задачи и интервенции на Европейски Съюз по линия на общата политика за сигурност и защита .
 Съединени американски щати могат да вземат участие във военни планове на Европейски Съюз, само че единствено под управлението на Европейски Съюз
Съединени американски щати могат да вземат участие във военни планове на Европейски Съюз, само че единствено под управлението на Европейски Съюз

При съблюдаване на правилото на автономност на Европейски Съюз и държавите-членки
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР