Глобалната стратегия на ЕС и засилването на ефективността на общата

...
Глобалната стратегия на ЕС и засилването на ефективността на общата
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Западните Балкани трябва да бъдат ключов приоритет в Глобалната стратегия на ЕС

Глобалната тактика на Европейски Съюз и усилването на успеваемостта на общата външна политика и политика за сигурност (ОВППС) бяха във фокуса на съвещанието на Съвет „ Външни работи “, което се организира през днешния ден в Люксембург. Българската делегация бе ръководена от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

На взаимна сесия с министрите на защитата бе изработен обзор на осъществяването на Глобалната тактика три години след приемането й. Споделени бяха оценки за постигнатия прогрес в региона на сигурността и защитата, както и хрумвания за адресиране на нови провокации като дезинформацията и хибридните закани. Съветът акцентира смисъла на трансатлантическите връзки и съдействието Европейски Съюз – НАТО.

Министър Захариева открои като основен приоритет ангажираността с районите в непосредствена непосредственост на Европейски Съюз, както и европейската интеграция на страните от Западните Балкани. Политиката на разширение е потвърдила своята трансформираща мощ. Европейският план няма да бъде приключен без интеграцията на Западните Балкани, настоя българският първи посланик.

В отдадената на ОВППС полемика министрите обмениха хрумвания по какъв начин да бъде усъвършенствана координацията и дейно използване на външнополитическите цели на Европейски Съюз, като регистрираха нуждата от подсилване на аналитичния потенциал и оптимално систематизиране на наличните запаси.

Първите дипломати на Европейски Съюз дискутираха необятен кръг настоящи външнополитически тематики, в това число ситуацията в Судан и Венецуела, Република Молдова, обстановката в Близкия изток и други Прието бе Изявление на Съвета по ситуацията в Судан, в което остро се осъждат деянията на принуждение против протестиращи и мирното население и се насочва апел за възобновяване на договарянията за преход към определяне на гражданско ръководство в страната. Министрите оцениха позитивно последните развития в Република Молдова, целящи превъзмогване на политическата рецесия. Потвърдиха готовността на Европейски Съюз да продължи да работи в поддръжка на промените в страната на основата Споразумението на асоцииране.

На работен обяд с йорданския си сътрудник Айман Сафади министрите на външните работи на 28-те потвърдиха поддръжката на Европейски Съюз за Йордания, като дадоха висока оценка на ролята на страната като фактор на стабилността в района и откроиха напъните й във връзка с сирийските бежанци на нейна територия. Обменени бяха отзиви по вероятностите пред

Близкоизточния кротичък развой, обстановката в Сирия и развитията в Ирак. В рамките на провелия се по-късно Съвет за асоцииране бе подписано Рамково съглашение за присъединяване на Йордания в задачи и интервенции на Европейски Съюз по линия на общата политика за сигурност и защита.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР