Глобалната рейтингова агенция FTSE Russell издигна капиталовия пазар на Румъния

...
Глобалната рейтингова агенция FTSE Russell издигна капиталовия пазар на Румъния
Коментари Харесай

Румънската фондова борса изпревари България и получи статут на възникващ пазар

Глобалната рейтингова организация FTSE Russell издигна финансовия пазар на Румъния до статут на второстепенен възникващ пазар от настоящото ѝ ниво на граничен пазар, показаха от самата организация късно нощес. Докато България към момента е в графата гранични пазари, северната ни съседка попада в компанията на страни като Русия, Китай, Саудитска Арабия, Кувейт, Пакистан, Перу и други във връзка с финансовия си пазар, като публично тя ще бъде нараснала в категорията през септември 2020 година Има единствено две по-високи степени в класацията на FTSE Russell - напреднал възникващ пазар и развъртян пазар, а покачването на страната идва единствено три години откакто тя попадна в настоящата си категория.
 Даниел Динес - предприемачът, който стана първият IT милиардер на Румъния
Даниел Динес - предприемачът, който стана първият IT милиардер на Румъния

Каква е неговата история?

" Изправени сме пред исторически миг - това е интернационално самопризнание, че Румъния заслужава да бъде издигната в по-висока категория и аз съм благополучен и горделив, че управлявах екипа, който направи това допустимо ", разяснява основният изпълнителен шеф на Букурещката фондова борса Адриан Танасе, представен от Romania Insider. " Надявам се новият статус да подтикне повече мениджъри от държавните и частни компании да преглеждат фондовата борса като мястото, на което могат да развият в допълнение своя бизнес. "

До решението на рейтинговата организация се стигна след оценка на параметрите на локалния финансов пазар, като от нея показват, че ликвидността на него се е повишила през последните години и той може да поеме обилни интернационалните вложения. Това беше последния знак, на който борсата на страната трябваше да отговори, с цел да премине в по-горната категория. Основният резултат от покачването на страната в класациите на FTSE Russell ще е, че румънските обществени компании ще имат достъп до доста по-голямо интернационалните финансиране. " Мениджърите на фондовете, ръководещи стотици милиарди евро, които имат ограничавания да влагат в граничните пазари, ще могат да влагат тук през идващите години ", разяснява президентът на борда на шефовете на Букурещката фондова борса Лусиян Ангел.
 Маню Моравенов е новият изпълнителен шеф на Българската фондова борса
Маню Моравенов е новият изпълнителен шеф на Българската фондова борса

Досегашният началник Иван Такев напуща след 18-годишна кариера в БФБ

Към момента акциите на три румънски компании дават отговор на критериите за вкючване в показателя FTSE Global All Cap: Romgaz, Трансилванската банка и BRD-Groupe Societe Generale. Понастоящем главният показател на Букурещката фондова борса включва акциите на 84 компании, чиято съвкупна капитализация е 36 милиарда евро. Както и Българската фондова борса, тази в Букурещ отваря порти след края на комунистическия режим, през 1995 година

" Румънският финансов пазар мина през доста трудности и ни лиши доста дълго време, с цел да стигнем до тук ", разяснява Ангел. " Само си помислете - преди шест години даже нямахме симултанен превод на листнатите компании, тъй че за интернационалните вложители беше предизвикателство да схванат какво въобще се случва на Букурещката фондова борса. "
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР