Глобалната пандемия на коронавирус причинява невиждана досега икономическа криза и

...
Глобалната пандемия на коронавирус причинява невиждана досега икономическа криза и
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Чака ни по-тежко възстановяване от кризата през 2008 г.


Глобалната пандемия на ковид предизвиква невиждана до момента икономическа рецесия и ще изисква масиран отговор за обезпечаване на възобновяване, сподели в четвъртък шефката на МВФ Кристалина Георгиева, съобщи БГНЕС.

Тя предизвести, че „ световният напредък ще се трансформира внезапно негативен през 2020 година “, като 170 от 180-те членове на Международния валутен фонд ще изпитват спад на приходите на глава от популацията.

„ Всъщност ние предвиждаме най-лошия стопански спад след Голямата меланхолия “, сподели Георгиева в тирада, която предхожда пролетните срещи на МВФ и Световната банка през идната седмица, които ще се проведат виртуално заради рестриктивните мерки, наложени поради COVID-19.

Дори и в най-хубавия случай МВФ чака единствено „ отчасти възобновяване “ през идната година, като се допусна, че вирусът отшуми по-късно тази година, което да разреши на естествения бизнес да се възобнови, защото блокирането, наложено за ограничение на разпространяването на вируса, се отстранява.

Но „ може да се утежни “ и „ има голяма неустановеност към прогнозите “ и продължителността на пандемията.

Държавите към този момент са подхванали стъпки на обща стойност 8 трилиона $, само че Георгиева прикани държавните управления да създадат повече, с цел да обезпечат “спасителни линии ” за бизнеса и семействата, с цел да се “избегне стрес на стопанската система, който би затруднил възобновяване доста повече ”.

Във вторник МВФ ще разгласява Световната икономическа вероятност с мрачни прогнози за своите членове за тази и идната година. През януари МВФ предвижда напредък в международен мащаб от 3,3% през тази година и 3,4% през 2021 година Но това беше друг свят.

“Мрачните вероятности се ползват както за напредналите, по този начин и за разрастващите се стопански системи. Тази рецесия не знае граници. Всички са наранени ”, сподели Георгиева.

Тя означи, че към 100 милиарда $ вложения към този момент са избягали от разрастващите се пазари – повече от три пъти повече от изтеглянето на капитали, следено при международната финансова рецесия през 2008 година

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР