Глобалната пандемия от коронавируса COVID-19 може да доведе до фалит

...
Глобалната пандемия от коронавируса COVID-19 може да доведе до фалит
Коментари Харесай

Близо 13 000 фирми в еврозоната са застрашени от фалит заради пандемията

Глобалната пандемия от ковид COVID-19 може да докара до банкрут над 13 000 компании от еврозоната, демонстрира разбор на интернационалната компания за обезпечаване на търговски заеми Euler Hermеs.

Проучването открива, че в заплаха са дребните и междинните предприятия, както и средноголемите компании, които още преди експлоадирането на пандемията са били оценени като рискови, и евентуално няма да могат да устоят на новите стопански провокации.

Актуализираната прогноза на Euler Hermes за Западна Европа е за увеличение на несъстоятелностите с 16% за тази година по отношение на 2019-а, макар напъните, които поставят държавните управления за ограничение на рецесията.

Най-тежко се чака да бъдат наранени бизнесите в Нидерландия, Италия и Испания - с нарастване на банкрутите надлежно от 21% до 27% (песимистично), от 18% до 21% (песимистично) и от 17% до 20% (песимистично). След тях са Франция, Обединеното Кралство и Белгия с растеж от 8% до 11% (песимистично) и Германия - с от 7% до 9%.

Експертите показват, че най-застрашените браншове в еврозоната са строителството, селското стопанство и услугите, само че акцентират, че проблеми се набюдават и в търговията на дребно, производството на машини, автомобилния бранш, както и в превоза.

Очаква се оборотите на фирмите в еврозоната да се свият с сред 15 и 25 на 100 в пика на рецесията според от това дали тя продължи един или два месеца. Прогнозата за цялата 2020 година е за понижение на оборотите сред 12 и 18 %. "Като се вземат поради шокът върху вътрешното търсене и свиването на интернационалните търговски потоци, породени от разпространяването на ковид, чакаме Брутният вътрешен продукт на еврозоната да се свие с 1,8% при карантина от един месец и с 4,4% при по-строги ограничаващи ограничения за два месеца ", почват още от Euler Hermеs.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР